Annons
Nyheter

Tio års fängelse för strypmord nära Skellefteå

Skellefteå tingsrätt dömer en 20-årig man till fängelse i tio år efter ett mord i slutet av mars i år. Mannen ska då ha strypt sin bästa vän.
Brott • Publicerad 16 juli 2021
Den 20-årige mannen nekar till brott och domen kommer att överklagas. Arkivbild.
Den 20-årige mannen nekar till brott och domen kommer att överklagas. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Mordet för knappt fyra månader sedan skedde på en innergård vid ett flerfamiljshus utanför Skellefteå, skriver Norran. 20-åringen filmade händelsen i flera sekvenser och skickade videoklipp till andra personer.

Han nekar till mordanklagelserna, men har erkänt grovt vållande till annans död och grov misshandel. Vid rättegången i juni beskrev gärningsmannen själv hur han gick till väga, enligt Norran:

Annons

– Jag tar tag i hans jacka och drar ner honom så att vi hamnar på marken. Jag tar ett strypgrepp bakifrån runt hans hals. Jag lägger min högra arm runt hans hals och tar sedan tag i min högra hand med min vänstra hand för att låsa greppet. Jag vill att han ska bli medvetslös, att han ska sluta slå mig.

Med hänvisning till att mannen är yngre än 21 år har åklagaren yrkat på 14 års fängelse i stället för livstid, men tingsrätten fastställer straffet till tio års fängelse.

Den dömdes advokat Marko Takhunen kommer att överklaga domen.

– Jag är väldigt besviken, det är helt orimligt att man inte har tagit hänsyn till min klients psykiska mående. Jag menar att han inte har kunnat styra sitt handlande på ett rationellt sätt. Jag hoppas att hovrätten kommer att ta hänsyn till det, säger han till Norran.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons