Annons
Nyheter

Tjetjenkritiker om attacken: Han ville döda mig

Den tjetjenske regimkritikern överfölls med en hammare när han låg och sov i sin lägenhet i Gävle. I tingsrätten beskriver han en utdragen och blodig kamp för sin överlevnad.
Brott • Publicerad 4 november 2020
Den tjetjenske regimkritikern Tumsu Abdurachmanov utanför säkerhetssalen i Attunda tingsrätt vid förhandlingens första dag i måndags. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Åklagare Per Lindqvist anser att attacken har sin bakgrund i en "blodshämnd" som Tjetjeniens talman uttalat mot Abdurachmanov efter att denne kritiserat delrepublikens förre ledare, Achmat Kadyrov. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Enligt åklagaren rör det sig om ett misslyckat beställningmord från Tjetjenien.

Tumsu Abdurachmanov hade varit vaken hela natten för att redigera filmklipp till sin Youtubekanal, och först när solen började gå upp i Gävle på morgonen den 26 februari kom han i säng.

Annons

Samtidigt som Abdurachmanov, välkänd bloggare och kritiker till den ryska regimen i Tjetjenien, gick och lade sig så lämnade kvinnan han hade en relation med sängen.

Enligt åklagaren hade kvinnan inlett relationen med Abdurachmanov för att kunna hjälpa till vid attacken mot honom. Hon förnekar brott, men är åtalad för medhjälp till försök till mord, bland annat misstänkt för att ha släppt in mannen med hammaren i lägenheten.

– Mitt nästa minne är när jag vaknar av ett kraftigt slag mot huvudet. Det är den tilltalade som sitter på mig, säger Abdurachmanov i Attunda tingsrätt.

Hammarslag

Det tog lång tid innan han ens förstod att mannen i sängen hade en hammare, och Abdurachmanov kunde inledningsvis endast försöka freda sig mot våldet, säger han.

– Det kom kraftiga slag som gjorde att jag kände mig dimmig.

Vid något tillfälle lyckades han gripa tag i håret på mannen och stoppa sin tumme i ögat på honom. Genom en rörelse med bålen lyckades han sedan skaka av sig mannen, berättar han.

– Vid något tillfälle ramlade han och jag av sängen. Och så fortsatte brottningsmatchen på golvet.

Slog tillbaka

I samband med det upptäckte Abdurachmanov hammaren på golvet. Han fick tag i den och började slå tillbaka, säger han.

– Jag fick chansen att vinna i den här kampen när jag fick hammaren i mina händer. Innan dess var det han som hade makten.

– Efter några slag med hammaren som träffade honom i huvudet började han prata ryska med mig. Han tilltalade mig med förnamn, sade "Tumsu, snälla slå inte".

Annons

När Abdurachmanov lyckats övermanna sin angripare tejpade han fast händerna på honom, säger han. I en film han sedan sände live på Instagram fick han mannen att erkänna att han kommit från Moskva.

Åklagare Per Lindqvist anser att attacken har sin bakgrund i en "blodshämnd" som Tjetjeniens talman uttalat mot bloggaren efter att denne kritiserat delrepublikens förre ledare, Achmat Kadyrov.

Även Abdurachmanov menar att mannen, som han aldrig tidigare hade sett, måste fått i uppdrag av ledningen i Tjetjenien att döda honom.

– Jag är helt övertygad om att han ville döda mig. Han förstod helt klart att han inte kunde återvända till Ryssland utan att ha mördat mig.

Ville inte döda

Den tilltalade, en rysk medborgare i 30-årsåldern, har en helt annan version av händelsen. Han förnekar mordförsök med erkänner grov misshandel.

Han säger sig endast ha utdelat ett slag med hammaren, men avsikten var aldrig att mörda. Han förnekar även att det ska ha gått till på det sättet som Abdurachmanov beskriver.

Enligt mannen sade han upprepade gånger nej till att döda Abdurachmanov, men vågade till slut inte neka sin uppdragsgivare från Tjetjenien, främst en namngiven man som är häktad i sin frånvaro. Hans plan var dock att bara skada Abdurachmanov för att sedan fly och berätta att han misslyckats, enligt mannen.

Han är nu rädd för sitt liv och har ansökt om asyl i Sverige, enligt hans advokat Gustaf Andersson.

Fakta: Flera dåd mot regimkritiker

Attacken mot Tumso Abdurachmanov i februari hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.

Den 30 januari i år dödades regimkritikern Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Och i augusti i fjol sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons