Annons
Nyheter

Tjuvläste 131 journaler – får sparken

Vård • Publicerad 14 juli 2023
Fysioterapeuten får sparken från Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning efter ha läst journaler olagligt. Arkivbild.
Fysioterapeuten får sparken från Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning efter ha läst journaler olagligt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Fysioterapeuten läste olagligen 131 journalanteckning om äldre i Malmö. Nu sparkas han av Malmö stad, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö stad misstänker att fysioterapeuten gjorde sökningarna i kommunens journalsystem för att bevisa sin egen tes om att fysioterapeuter har en hårdare arbetsbelastning än arbetsterapeuter.

Annons

Han läste 131 journalanteckningar som han inte fick läsa med känsliga hälsouppgifter, namn och personnummer på äldre Malmöbor. Majoriteten av sökningarna gäller insatser gjorda av arbetsterapeuter.

Oavsett fysioterapeutens avsikter har Malmö stad både avskedat och anmält honom till Integritetsskyddsmyndigheten (Imy) för de olagliga journalslagningarna.

Den sparkade fysioterapeuten uppger att de flesta slagningarna gjorts tillsammans med kollegor för att visa dem hur systemet fungerar, inte för att läsa journaler eller att granska kollegor.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons