Annons
Nyheter

Tog med sig skärvor från utgrävning – fängslas

En pensionerad geolog från Storbritannien plockade med sig några stenar och några krukskärvor från en utgrävningsplats i Irak, för att ta med sig dem hem. Han greps på flygplatsen och döms nu till 15 års fängelse för tilltaget.
Irak • Publicerad 6 juni 2022
Jim Fitton, till vänster, och hans tyske reskamrat Volker Waldmann leds till rättssalen i Bagdad inför förhandlingar den 22 maj. Arkivbild.
Jim Fitton, till vänster, och hans tyske reskamrat Volker Waldmann leds till rättssalen i Bagdad inför förhandlingar den 22 maj. Arkivbild.Foto: Hadi Mizban/AP/TT

66-årige Jim Fitton var del av en turistgrupp som bland annat besökte en utgrävningsplats i sydöstra Irak. Där tog han med sig stenarna och skärvorna som souvenirer, har han förklarat i rätten i Bagdad.

Föremålen bedöms vara omkring 200 år gamla och faller därmed under Iraks strikta antikvitetslagstiftning. Fitton åtalades för smuggling tillsammans med en tysk reskamrat, som hade några av föremålen i sin väska. Det rapporterades på förhand att straffskalan i ett extremt fall sträcker sig till dödsstraff, men även den långa fängelsedomen blev en chock för försvarssidan.

Annons

– Jag hade trott att det värsta scenariot skulle vara ett års villkorlig dom, säger Fittons advokat Thair Soud till AP.

De hade argumenterat att britten inte kände till irakisk lagstiftning och inte insåg föremålens värde. Hans tyska reskamrat frikänns helt då han inte var den som plockade upp sakerna från marken.

Jim Fittons advokat säger att domen kommer att överklagas omedelbart. Om den står fast är det oklart om han kommer att kunna avtjäna straffet i Storbritannien, vilket fordrar särskilda avtal mellan länderna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons