Annons
Nyheter

Tolv års fängelse för år av övergrepp på barn

Under fem års tid utsatte den nu 40-årige mannen en flicka i Västernorrland för ett stort antal grova våldtäkter och sexuella övergrepp.
Övergreppen begick han efter att han drogat henne, och mannen döms nu till tolv års fängelse.
Brott • Publicerad 8 mars 2022
Ångermanlands tingsrätt dömde mannen till 12 års fängelse under tisdagen. Arkivbild.
Ångermanlands tingsrätt dömde mannen till 12 års fängelse under tisdagen. Arkivbild.Foto: Mats Andersson / TT

Mannen döms för grov våldtäkt mot barn vid cirka 30 tillfällen, grovt sexuellt övergrepp mot barn vid 21 tillfällen och grovt utnyttjande av barn för sexuell posering vid i vart fall 100 tillfällen. Han döms även för kränkande fotografering och grovt barnpornografibrott.

Brotten ägde rum i en kommun i Västernorrland från maj 2016 till mars 2021, då 40-åringen greps.

Annons

Bevisen mot mannen, som till stor del har erkänt de gärningar han åtalats för, har främst bestått av bilder och filmer av övergreppen som han själv tagit.

Det finns enligt Ångermanlands tingsrätt flera för mannen försvårande omständigheter vad gäller brottsligheten. Den har bland annat utövats "återkommande och systematiskt". Det har även rört sig om noggrann planering, då han skaffat narkotikaklassade läkemedel för att kunna droga flickan för att "på så sätt kunna utnyttja henne", skriver Ångermanlands tingsrätt i sin dom.

Mannen har vidare uppmanat flickan att inte söka vård på grund av de följer som läkemedlen fått på flickans mående, eftersom han själv då riskerade att bli upptäckt. "Brotten har därtill pågått inte bara under en längre tid, utan under i princip hela NN:s (flickans) barndom", skriver rätten.

Utöver de tolv års fängelse som mannen nu döms till ska han även betala 575 000 kronor i skadestånd till barnet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons