Annons
Nyheter

Tonvis med diesel upptäckt i hemligt bergrum

Miljö • Publicerad 6 januari 2023

Mellan 50 och 100 ton diesel har vid en rutinkontroll upptäckts i ett hemligt bergrum i Håbo kommun, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Bergrummet användes till förvaring av diesel, främst avsedd för civiltrafik i händelse av kris eller krig, och togs i bruk som en del av totalförsvaret 1976. På 1990-talet avvecklades det i likhet med många andra lager i landet.

Annons

Sveriges geologiska undersökning (SGU), som vid en miljökontroll upptäckte att dieseln fortfarande fanns kvar i bergrummet, har nu påbörjat en sanering eftersom det annars fanns en risk att oljan skulle läcka ut i Mälaren, som är grundvattentäkt.

– Vi måste hitta personal som har erfarenhet av liknande saneringar. Bland annat använder vi ett slags båtar som är fjärrstyrda och åker på ytan för att samla upp oljan, säger Jakob Levén, vid avdelningen för mark och grundvatten vid SGU, till SVT.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons