Annons
Nyheter

Toppmöte efter diplomatisk iskyla

En nystart i tidigare djupfrysta relationen mellan grannländerna Venezuela och Colombia väntas efter toppmöte.
Colombia/Venezuela • Publicerad 7 januari 2023
Colombias president Gustavo Petro (vänster) och Venezuelas president Nicolás Maduro utanför presidentpalatset Miraflores i Caracas.
Colombias president Gustavo Petro (vänster) och Venezuelas president Nicolás Maduro utanför presidentpalatset Miraflores i Caracas.Foto: Matias Delacroix/AP/TT

Colombias president Gustavo Petro reste på lördagen till Venezuela för ett möte med landets president Nicolás Maduro. Mötet är en del av upptinade relationer efter år av låst diplomatiskt läge mellan de två länderna.

Besöket genomförs dagar efter det att en strategiskt viktig bro mellan länderna åter öppnades för trafik.

Annons

Den diplomatiska iskylan inträffade efter ett gräl om Nicolás Maduros ifrågasatta valseger 2018. Maduros sida anklagades för fusk och auktoritära våldsmetoder, och ett antal länder valde att ställa sig på den dåvarande oppositionsledaren Juan Guaidós sida.

Oppositionen i Venezuela har sedan dess fallit samman i falanger, medan Colombia valt en vänsterinriktad president, Gustavo Petro, att ersätta den mer konservative Iván Duque.

Petro utnämndes till president i augusti 2022, och en av de första åtgärderna var att inleda försök att återupprätta diplomatiska kontakter med Venezuela. Besöket är Petros andra i Caracas, och målet enligt Colombias utrikesdepartement är att "fortsätta arbetet för en gemensam agenda för de två länderna".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons