Annons
Nyheter

Torka kan slå mot ölproduktion

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador uppmanar bryggare i norra delen av landet att minska ölproduktionen.
Ekonomi • Publicerad 9 augusti 2022
Mexiko kan komma att skruva åt ölkranen. Arkivbild.
Mexiko kan komma att skruva åt ölkranen. Arkivbild.Foto: Frank Augstein/AP/TT

– Det handlar inte om att vi inte längre ska producera öl. Jag menar att öl inte ska produceras i norr, säger han och fortsätter:

– Men tillstånd kan inte ges där det inte finns något vatten.

Annons

Orsaken till uppmaningen är omfattande torka i regionen. Hushåll i staden Monterrey har i veckor tvingats till vattenransonering till följd av brist på regn. Nödläge har utlysts för att myndigheterna ska kunna vidta specialåtgärder för att säkra vattentillgången.

Något formellt stopp eller förbud mot bryggerier i norr är det däremot inte tal om ännu, däremot uppmanas bryggare att producera i sydöstra delen av landet i stället, känt för sina floder och regnskogsområden.

Mexiko var 2021 världens största exportör och sålde öl till utlandet till ett värde av 5 miljarder dollar, med jättar som nederländska Heineken och belgiska Anheuser-Busch med bryggerier i norr. Näst största exportör förra året var Nederländerna som exporterade öl till ett värde av 2,2 miljarder dollar, enligt FN-data.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons