Annons
Nyheter

Tornfalkar får nya hem inför parningen

Skånes tornfalkar får hjälp från oväntat håll.
På måndagen sattes nya holkar upp på kraftledningsstolpar inför den rödlistade fågelns kommande häckningssäsong.
Natur • Publicerad 7 mars 2022
Carl Nilsson och Markus Rehn monterar en holk för tornfalkar på en högspänningsstolpe vid Sege utanför Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det är en perfekt biotop och en bra miljö för dem att utvecklas och bli fler, säger Peter Hjalmar, regionchef på elbolaget Eon, till TT.

Tornfalken är rödlistad men bedöms enligt Artdatabanken vara på uppgång med runt 13 000 reproduktiva individer i landet. För att hjälpa fågeln på traven samarbetar Eon med Skånes ornitologiska förening, och under måndagen monterades holkar upp på högspänningsstolpar vid Sege utanför Malmö.

Annons

Totalt fyra holkar har satts upp monteras på mellan fem och åtta meters höjd på ledningsstolparna, och tanken är att holkarna ska underlätta för blivande fågelfamiljer.

Men fyra holkar – räcker det?

– Vi tror att det kan göra en väldigt stor skillnad. Varje par som lyckas få fram ungar är en seger för den biologiska mångfalden, säger Peter Hjalmar.

Fler boplatser för både tornfalk och andra hotade fågelarter väntar, enligt Hjalmar.

– Det kommer fler där vi har andra ledningssträckor som går genom naturskyddade områden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons