Annons
Nyheter

Träffades i kön – nu tältar de ihop för pass

Först var det omöjligt att få en tid, sen kraschade tillverkningen, och nu kan polisen inte ens garantera tillfälligt pass.
Utanför Arlandapolisen har en grupp främlingar bestämt sig för att övernatta i tält för att få sitt pass i tid.
Inrikes • Publicerad 3 juni 2022
Peter Aslan, Anna Sylwander, Gunnar Söder och Simon Vincent och ytterligare två personer har blivit kompisar i passkön och ska tälta ihop natten mot lördag.
Peter Aslan, Anna Sylwander, Gunnar Söder och Simon Vincent och ytterligare två personer har blivit kompisar i passkön och ska tälta ihop natten mot lördag.Foto: Fredrik Persson/TT
Polisen kan inte garantera att alla som står i kön får provisoriskt pass.
Polisen kan inte garantera att alla som står i kön får provisoriskt pass.Foto: Fredrik Persson/TT

De har plats 84, 85, 88 och högre. Polisen garanterar alla med könummer upp till 60 ett pass i dag, kanske upp till plats 70. Över det är det kört.

30 meter från entrén till polishuset vid Arlanda sitter en grupp främlingar som har lärt känna varandra i kön. I brassestolar håller de varandras platser när någon ska på toaletten, hjälps åt att planera matleveranser för dagen och inväntar ett tält där de ska sova i natt, tillsammans.

Annons

– Det blev så, vi började köa ihop och då börjar man ju snacka. Det var mitt i natten så man tyr sig till varandra, säger Anna Sylwander.

Hon ställde sig i kön klockan 05. På måndag morgon ska hon på affärsresa och trodde därför att hon var ute i god tid när hon ordnade pass för fem veckor sedan.

– Då sade de att det skulle ta tre veckor att få passet, säger hon.

Flera av dem som står i kön har väntat längre än så på sina pass. Det handlar inte bara om personer som glömt att boka under pandemin, säger några av dem.

Problem under hela året

Polisen skriver på sin hemsida att de räknade med att coronarestriktionerna skulle släppa successivt och att antalet ansökningar skulle öka försiktigt. Så blev det inte. Kaoset förstärktes också av att den maskin som tillverkar passen i Finland, en av två i Europa, gick sönder. Problemen med passen väntas fortsätta under hela året, även om polisen har infört två-skift och utbildar fler passhandläggare.

– Det är jättesorgligt. Vi har haft personer här i kön som ska resa till bröllop och som har behövt lämna kön för att de inte kommer hinna fram. De hade väntat i sex veckor på sina pass, säger Anna Sylwander.

"Finns ingen information"

Ett tillfälligt pass kan bokas tidigast 72 timmar före resan så gruppen som ska tälta tillsammans hade inte kunnat ställa sig i kön tidigare i veckan, när kön ska ha varit kortare. Inför helger, och kanske särskilt långhelg som väntar nu, ökar köerna.

– Vi kan ju inte styra över när vi ska komma och hämta våra pass. Och det finns ingen information från polisen om hur det ser ut här ute, säger Gunnar Söder som också ska vara med och tälta.

– Jag har full förståelse för att saker kan gå fel men då tycker jag att man får se till att hålla öppet till 22 här som på andra stationer. Inte till 16, säger Anna Sylwander.

Polisen förstår frustrationen och är "såklart inte nöjda med situationen", skriver de på sin hemsida. Där står också att polisen inte kan garantera provisoriskt pass.

Kortare kö till säkerhetskontrollen

Annons

Inne på Arlandas terminal 5 märks inte långhelgen av på samma sätt. Resenärerna Petra Astner och Ann Rydén tog höjd för att hinna igenom de långa köer till säkerhetskontrollen som det rapporterats om. Petra Astner berättar att de kom fram fyra timmar före avgångstiden.

– Nu har vi ju massa timmar över, vad ska vi göra, dricka vin?

– Då har de två fulla personer att ta hand om, det blir jättejobbigt för dem, säger Ann Rydén.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons