Annons
Nyheter

Trafikverket: Fler renar dödade i trafiken

Djur • Publicerad 7 maj 2020
Trafikverket har registrerat nästan dubbelt så många renpåkörningar än normalt, skriver Norrbottens-Kuriren. Arkivbild.
Trafikverket har registrerat nästan dubbelt så många renpåkörningar än normalt, skriver Norrbottens-Kuriren. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Många fler renar än normalt har fått sätta livet till i trafiken, visar statistik från Trafikverket, skriver Norrbottens-Kuriren.

– Det har varit ett extremår i år med mellan 40 till 50 procent fler påkörningar under denna vintern jämfört med tidigare år, säger presskommunikatören Thomas Johansson vid Trafikverket till tidningen.

Annons

Det större antalet döda renar längs vägarna beror dels på snömängden, dels på att vintern kom i gång tidigt.

– Det är olyckligt. Under den här vintern har olyckorna inträffat ovanligt tidigt. Redan i oktober–november såg vi att olyckorna började ske.

Enligt Trafikverket är renarna privat egendom och myndigheten har därför ingen skyldighet – eller rätt – att ta bort djuren. Men den beskrivningen råder det delade meningar om.

– Jag har aldrig hört talas om att vi, renägare, är ansvariga för att "städa" vid vägarna. Det är inte vi som har byggt vägarna. Det har Trafikverket gjort. Har man byggt vägar efter flyttleder så blir det självklart så här, säger Matti Blind Berg, ordförande i Girjas sameby, till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons