Annons
Nyheter

Traineeprojekt nyckeln till framgång

Under våren har arbetsförmedlingen tillsammans med Teknikcentrum dragit i gång en satsning för att få ut arbetslösa akademiker
i arbetslivet. Och det ser ut att lyckas. Nyckeln till framgången är projektet med traineeplatser som upprättats runtom på olika företag i Kronoberg.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006

Syftet med projektetet Trainee på G är att det ska ge jobb åt arbetslösa ekonomer, ingenjörer och IT-utbildade. Nu efter ett halvår, projektet kommer pågå till december 2007, kan arbetsförmedlingen konstatera att det inledningsvis varit lyckosamt.

Löften om arbete Av de 28 personer som började som trainees på olika företag i februari har 14 fått preliminära löften om fortsatt arbete.

Annons

- Det är väldigt, väldigt bra. Och det kommer säkert att bli fler än de här 14, för än så länge har ingen fått ett negativt besked, säger Allan Johansson på arbetsförmedlingen.

Nytänk Samarbetet med Teknikcentrum har medfört skillnader mot reguljär arbetsförmedling.

- Vi prånglar inte ut folk längre, om man får säga så, utan vi ser till att matcha företagens behov, säger Johansson.

Det är Teknikcentrum som förmedlar kontakten och plockar fram en profil på vilken sorts kompetens företaget letar efter.Sen är det upp till arbetsförmedlingen att hitta den bland sina 680 arbetslösa akademiker som just nu finns registrerade i Kronoberg. I slutänden är det sedan intervjuer mellan den arbetssökande och företaget som fäller avgörandet.

Kostar inget för företaget Att ha en trainee är kostnadsfritt för företaget och ses som en chans att under en sexmånaders period lära känna den arbetssökande innan man tar beslutet om fortsatt arbete. Under traineeperioden ges också en individuellt anpassad utbildning som arbetsgivaren bedömer vara viktig för att klara arbetet.

Stort intresse Allan Johansson berättar att många företag är intresserade av trainees men att inte alla hittar en som passar. Så det finns fler platser att fylla, och nu till hösten har erbjudande gått ut till 46 arbetslösa akademiker. Den nya traineeperioden startar i augusti.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons