Annons
Nyheter

Trängsel sista helgen inför alkoholförbudet

Trots att smittotalen pekar uppåt festar människor i storstäderna. I Göteborg är polisen förvånad över trängseln på krogar under helgen – som är den sista innan restriktioner på alkoholförsäljning införs.
Coronaviruset • Publicerad 15 november 2020
Krogarna runt Stureplan i Stockholm på lördagskvällen.Foto: Henrik Montgomery/TT
Polisen hoppas att färre människor ska trängas på pubar nästa helg. Arkivbild.Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

– Jag har jobbat hela helgen och till min förvåning är det fortfarande väldigt mycket folk ute, säger Christer Fuxborg, presstalesperson i polisregion Väst.

Något mindre människor än normalt har varit ute på krogen, är hans uppfattning. Men ändå en alldeles för stor del om man ser till de förmaningar som lokala smittskyddsläkare, Folkhälsomyndigheten och regeringen går ut med.

Annons

– Nu var det här ju sista helgen innan restriktionerna om försäljning av alkohol, så det kan ju ha varit en orsak.

Under lördagskvällen kallades polisen i Kungsbacka till en liten lägenhet där det pågick en hemmafest med ungefär 45 personer, merparten under 18 år.

– Det där är ju kanske lite obra. Även om inte en ungdom blir så svårt smittad så kan du ju ändå bära med dig smittan till andra, säger Fuxborg.

"Svartklubb stängdes"

I Västberga i södra Stockholm fick polisen under lördagsnatten ingripa mot en svartklubb i en industrilokal där hundratals personer hade samlats. Eftersom antalet överskred den tillåtna 50-gränsen upplöste polisen festen.

Eva Nilsson, polisens presstalesperson, säger att det har varit en förhållandevis normal helg annars och hon har inga indikationer på att det varit fler personer ute –men heller inte färre. Personer som TT har pratat med vittnar om en ganska välfylld krogmiljö i centrala Stockholm.

– Vi hade ett ganska stort inflöde av bråk och fylla i går innan jag gick hem, säger Nilsson.

I mindre städer är rapporterna om trängsel och stökig krogmiljö betydligt färre. I polisregion Öst, som innefattar bland annat Sörmland och Östergötland, har polisen inte fått in några rapporter om krogrelaterade händelser eller stora tillställningar, säger Peter Ström, vakthavande befäl.

"Festa en sista gång"

I polisregion Bergslagen, som består av Dalarna, Värmland och Örebro, tog polisen höjd för att det skulle kunna bli en stökig helg.

– Vi var väl lite inställda på att man skulle festa en sista gång innan, att man skulle ge sig ut mer på stan, men vi upplevde det inte så. När jag har pratat med mina yttre befäl så har de upplevt att det har varit väldigt lugnt på stan. Det har varit lite grann men jämfört med vanliga helger har det snarare varit mindre, säger vakthavande befäl Mathilda Borgström.

I våras fick polisen i Bergslagen hjälpa till att stänga en krog på grund av trängsel och upplösa allmänna sammankomster. Men det har inte behövts nu.

– Sedan får vi se nästa helg hur det blir. Jag hoppas att alla tar ansvar och drar sitt strå till stacken, säger Mathilda Borgström.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons