Annons
Nyheter

Transportör fälld för djurskyddsbrott

En djurtransportör i Kronobergs län tvingas böta 4 000 kronor för tre fall av brott mot djurskyddslagen.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2006

Djurtransportören slipper dock rättegång om mannen godkänner strafföreläggandet som åklagaren utfärdat. Straffet har bestämts till 50 dagsböter vilket i mannens fall alltså innebär 4 000 kronor.

Länsveterinär Björn Dahlén säger i en kommentar att åklagarens beslut är principiellt intressant.

Annons

- Vi har hela tiden hävdat att den registrerade transportören är juridiskt ansvarig även om det

inte alltid är den personen som kört aktuella transporter, konstaterar Björn Dahlén.

Länsveterinären kommer att diskutera fallet runt den bötfällde transportören med djurskyddsmyndigheten.

Mindre än åtta timmar Den första händelsen som nu lett till böter inträffade redan i september 2004. Då transporterade det aktuella företaget nötkreatur från olika gårdar på Gotland till slakteriet Ello-Livs i Lammhult medan ett antal kvigor från Gotland fortsatte med transporten till en gård i Ljungby kommun.

Enligt jordbruksverkets föreskrifter får transporttiden av levande djur inte överstiga åtta timmar. Den gränsen hölls inte enligt miljö- och hälsoskyddsinspektörerna som på avstånd följde transporten.

Förde ingen journal Till den första gården på Gotland anlände transporten klockan 13.30. Strax efter klockan 22 anlände den till slakteriet i Lammhult och livdjuren som skulle till Ljungby kommun beräknas ha varit framme först vid midnatt.

Dessutom klandras mannen som ansvarig för djurtransportföretaget eftersom det inte fördes någon journal över inspektionen av djurens tillstånd.

Den första december var det dags för en ny transport av djur från Gotland till Ello-Livs. Den här gången kördes en ko som var i dålig kondition och därför orsakades onödigt lidande. Enligt veterinärbedömningen hade kon bland annat "nedsatt allmäntillstånd och smärtsamma kraftigt sjukliga förändringar i båda bakbenen". Av utredningen framgår att kon lagt sig under transporten, sannolikt på grund av smärta och svaghet.

Inte heller den här gången förde djurtransportören någon journal över inspektionen hur djuren mådde.

Fem dagar senare transporterades en ko från Ljungby kommun till slakt i Lammhult under förhållanden som medförde lidande. Musklerna på kons bakben var kraftigt förtvinade och djuret hade liggsår. Besiktningsveterinären slog larm om skadorna som bedömdes vara flera veckor gamla och kon kasserades

Står för att ha gjort fel I polisförhör har den registrerade djurtransportören förnekat brott och haft olika invändningar. Men vid det sista förhöret tidigare i år förklarade mannen att han var beredd att stå för det han gjort fel. Mannen berättade att han godtog ett strafföreläggande om åklagaren bedömde händelserna som straffbara.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons