Annons
Nyheter

Transportstyrelsen förbjuder studentflak

Det blir inga visslande studentfirare på lastbilsflak i år. På begäran av Folkhälsomyndigheten har Transportstyrelsen tillfälligt förbjudit det traditionsenliga firandet.
Coronaviruset • Publicerad 14 maj 2020
Det blir inget studentflaksfirande i år – coronaviruset sätter stopp även för det. På bilden studentflak på rad vid Slussen i Stockholm 2016.
Det blir inget studentflaksfirande i år – coronaviruset sätter stopp även för det. På bilden studentflak på rad vid Slussen i Stockholm 2016.Foto: Johan Nilsson/TT
Studentflak vid Slussen i Stockholm 2016. Arkivbild.
Studentflak vid Slussen i Stockholm 2016. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Förbudet gäller från och med 15 maj till den 31 december i år.

I föreskriften förbjuds uttryckligen att "färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning, karnevalståg eller motsvarande".

Annons

Den som redan betalat för ett flak bör ha rätt att kräva pengarna tillbaka, säger Adam Dahlin, vägledare på Hallå konsument vid Konsumentverket.

– Troligtvis ses det (förbudet) som en force majeur-liknande situation, alltså en situation med extraordinära händelser som man inte kan påverka.

När man riktar kraven om återbetalning till företagen bör man göra det skriftligen, och gärna via mejl.

– Kommer man inte överens får man vända sig till Allmänna reklamationsnämnden (Arn) med en anmälan dit, säger Adam Dahlin.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons