Annons
Nyheter

Trasig passmaskin tvingar till omvägar

För den som i dagarna hade tänkt skaffa ett provisoriskt pass på polisstationen i Karlskrona får tänka om.
På tisdagskvällen gick passmaskinen sönder och det är högst oklart när maskinen åter är i bruk.
Samhälle • Publicerad 15 juni 2022
Ett svenskt pass och svenskt provisoriskt pass. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Passproblemen fortsätter att hopa sig. Under tisdagskvällen gick passmaskinen på polisstationen i Karlskrona sönder, och myndigheten kan just nu inte tillverka några nya provisoriska pass.

"Tekniker kommer under morgondagen (onsdagen reds. anm.) att påbörja felsökning och reparation på maskinen, men det går i nuläget inte att ge någon prognos för när provisoriska pass kan utfärdas igen", skriver polisen på sin hemsida.

Annons

Ett provisoriskt pass kan endast fås tidigast 72 timmar före bokad resa. Karlskronas närmaste polisstation som utfärdar provisoriska pass är Malmö airport i Sturup, cirka 2,5 timmar bort med bil.

Polisen uppger att man kommer att meddela på sin sajt och i sociala medier när maskinen är i gång igen.

Under våren har trycket på de tio polisstationerna som utfärdar provisoriska pass ökat efter svårigheter med att få tid till "den vanliga" passbokningen. Köerna är ofta mycket långa och i flera fall har folk köat under nattetid, ibland till och med slagit läger med tält.

Normalt sett utfärdas det i Sverige omkring 8 000 provisoriska pass under juli månad – som är den mest hektiska tiden. I år har polisen tagit höjd för det dubbla och beräknar kunna tillverka 16 000 pass i månaden under juni, juli och augusti, har man tidigare uppgett för TT.

Här kan du skaffa provisoriskt pass

Arlanda flygplats, norr om Stockholm

Landvetter flygplats i Göteborg

Karlstad

Luleå

Sturup – Malmö airport

Malmö

Skavsta

Umeå

Västerås

Karlskrona (när maskinen fungerar igen)

Provisoriskt pass är en tillfällig resehandling då annan resehandling saknas. Det provisoriska passet har en längsta giltighet på sju månader. Det finns länder som inte godkänner provisoriskt pass för inresa. Kontrollera med landets ambassad innan du ansöker om det provisoriska passet.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons