Annons
Nyheter

Trätekniken flyttar till Haganässkolan

Den trätekniska utbildningen på Haganässkolan återuppstår.Nya gymnasiet 2007 bjuder även på kultur, mer praktik och möjlighet att läsa räddningsmedicin.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2006
Elever. Sommarlovet började med jobb på skolan för Tobias Svensson och Alexander Grouleff-Öberg. Här befinner de sig uppe i en lackeringsmaskin som ska plockas ner.Foto: Kajsa Erlandsson
Elever. Sommarlovet började med jobb på skolan för Tobias Svensson och Alexander Grouleff-Öberg. Här befinner de sig uppe i en lackeringsmaskin som ska plockas ner.Foto: Kajsa ErlandssonFoto: 

I torsdags började flyttlassen gå från Torngatan i Älmhult.

Den trätekniska gymnasieutbildningen startade på 1970-talet i Gemla möblers lokaler i Diö. Sedan 1989 huserar utbildningen i lokalerna vid Torngatan. Men från i höst kommer Haganässkolans program och utbildningar att finnas under ett tak.

Annons

Kamp för ändring På plats i flyttagen var bland annat lärarna Sven-Ingvar Karlsson, Peter Nielsen och Sven-Gunnar Aronsson. Sedan beslutet att lägga ner den trätekniska utbildningen från hösten 2005 togs har de kämpat för att få politikerna att ändra sig. Och fått många företag inom branschen med sig.

Det finns ett stort behov av utbildade trätekniker. Alla som gick ut nu i vår har fått jobb på lokala företag som Myresjökök och Swedwood.

Och nu har alltså politikerna ändrat sig. I torsdags beslutade utbildnings- kultur- och fritidsnämnden att starta utbildningen igen.

- Det var ju av besparingsskäl som intagningen stoppades. Det är ju en dyrbar utbildning och vi hade ett lågt antal sökande, berättar Åke Karlsson, rektor på Haganässkolan.

Men från och med hösten 2007 startar den alltså igen. Den nya utbildningen kommer att tillhöra industriprogrammet med specialisering träindustriell produktion.

Och det kommer att bli mer praktik ute på företag. Målet är att alla praktiska program ska ha minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande. För den trätekniska utbildningen är målet 25 veckors praktik.

Praktik till alla - Även de teoretiska utbildningarna ska ha praktik, kanske fem, sex veckor, förklarar Åke Karlsson.

Mer praktik ute på företagen ställer högre krav på skolan att hitta platser för alla elever. Ett branchråd med representanter för skolan och näringslivet ska inrättas och underlätta kontakterna mellan de båda världarna.

Kajsa Erlandsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons