Annons
Nyheter

Sveriges vaccinmål skjuts fram

Smittspridningen och dödstalen är på snabb nedgång. Att deltavarianten nu finns i de flesta regioner tros inte påverka trenden, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Samtidigt skjuts Sveriges vaccinmål fram ytterligare, till den 19 september.
Coronaviruset • Publicerad 24 juni 2021
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.
Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, talar under torsdagens digitala myndighetsgemensamma pressträff om pandemiläget.Foto: Janerik Henriksson/ TT

En positiv utveckling med en snabb nedgång av antalet fall. Så beskriver Tegnell pandemiläget på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

– Trenden är väldigt tydlig. Vi har kommit ned till låga nivåer. Nu är vi nere på 60 fall per 100 000 invånare de senaste 14 dagarna.

Annons

Även dödstalen, som har legat på en platå under ett antal veckor, är nu på nedgång ordentligt och närmar sig förra sommarens nivåer, enligt Tegnell.

Antalet covid-patienter minskar också inom slutenvården och i intensivvården (iva).

– Trots nedgången är sjukvården högt belastad. Framför allt inom intensivvården. Antalet öppna iva-platser är högre än vad som är normalt för den här tidpunkten på året. Givet att vi är inne i en semesterperiod är situationen problematisk, säger Tomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen.

Vaccinmål skjuts fram

Samtidigt kommer nu beskedet att Sveriges vaccinmål skjuts fram ytterligare. Prognosen innebär att alla vuxna ska ha erbjudits minst en dos vaccin senast den 19 september.

– Framför allt på grund av minskade leveranser från Pfizer har vi tvingats ändra prognosen, säger Anders Tegnell.

Pfizer/Biontech levererade mer än förväntat under juni, men återgår nu till avtalsenlig leveranstakt. Vaccintakten påverkas också av att fler än väntat har valt att vaccinera sig i vissa regioner.

– Det fanns definierade mål på 70 procent i vissa åldersgrupper och de har man i flera regioner och åldersgrupper överstigit. Det betyder längre tid för att vaccinera alla, men det är positivt såklart att många vaccinerar sig, säger Tegnell.

Han påpekar att det är viktigt att alla tar båda doserna vaccin, särskilt med tanke på deltavarianten. Skillnaden i skydd mellan första och andra dosen är betydligt större än vad den var för den gamla alfavarianten, säger han.

Deltavarianten tar över

För även om det totala antalet fall minskar snabbt så har deltavarianten en tendens att ta över mer och mer. Men det verkar inte påverka den totala trenden, annat än lokalt, enligt Tegnell.

Totalt har 663 fall av deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, hittats, rapporterats och verifierats i Sverige.

Annons

– Det finns fall i de flesta regionerna vid det här laget, säger Tegnell.

Om Folkhälsomyndigheten kan lätta restriktionerna enligt planen beror inte på hur deltavarianten utvecklar sig.

– Det är inte deltavarianten som påverkar beslutet, utan det är om vi får en ökad spridning igen. Om den beror på delta- alfa- eller en ny variant är inte det viktigt. Det viktiga är hur smittspridningen och belastningen på vården ser ut.

Folkhälsomyndigheten kommer att göra en bedömning och väntas ge besked om vilken nivå Sverige ligger på i pandemin efter midsommarhelgen.

– För de flesta av de här variablerna har vi börjat närma oss de nummer vi har pekat på, men det är en samlad bedömning som gäller. Det gäller att ta in andra faktorer. Inte minst att det ska vara en stabil utveckling, så att vi inte får några snabba bakslag.

"Folk verkar resa lite mer"

Det största orosmolnet är att allmänheten inte fortsätter följa restriktionerna, eftersom det påverkar smittspridningen mycket mer än någon virusvariant, enligt Tegnell.

TT: Är det er bild att folk fortsatt följer restriktionerna eller har vi släppt det och börjat slarva?

– Blandat. Folk verkar resa lite mer, men väldigt mycket mindre än innan pandemin. Vi ser inga tydliga signaler på att majoriteten inte följer restriktionerna. Som tur är så är det ju en årstid där folk vistas utomhus mer.

Fakta: 4,5 miljoner har fått minst en vaccindos

Ytterligare tre nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har nu totalt 14 619 smittade personer avlidit i Sverige.

Hittills har 1 088 896 personer i Sverige bekräftats smittade med covid-19.

Samtidigt fortsätter vaccineringarna mot covid-19. Fram till nu har 4 507 250 personer fått minst en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 55 procent av den vuxna befolkningen.

Av dessa har 2 721 752 fått två doser, motsvarande 33,2 procent.

Uppdateringarna av antalet smittade och avlidna med covid-19 har varit pausad tidigare under juni på grund av ett it-avbrott. Nu är rapporteringen i gång igen men det finns en viss eftersläpning i statistiken, uppger Folkhälsomyndigheten.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons