Annons
Nyheter

Tre poliser gripna för mans död under protester

Tre poliser i Frankrike har gripits för misstänkt inblandning i en mans död i Marseille under de landsomfattande protesterna tidigare i sommar, uppger åklagare.
Frankrike • Publicerad 8 augusti 2023
Fransk kravallpolis tar skydd bakom en restaurang utanför Paris i slutet av juni under de omfattande protesterna. Arkivbild.
Fransk kravallpolis tar skydd bakom en restaurang utanför Paris i slutet av juni under de omfattande protesterna. Arkivbild.Foto: Michel Euler/AP/TT

En våg av protester sköljde över Frankrike efter att en 17-årig pojke skjutits ihjäl av en polisman i en trafikkontroll i Parisförorten Nanterre i slutet av juni.

Upploppen möttes av en förstärkt polisinsats – hundratals personer greps och många poliser skadades.

Annons

Det har hittills inte funnits några bekräftade uppgifter om att poliser eller demonstranter avlidit under våldsamheterna.

Men nu hörs flera poliser i utredningen av en 27-årig mans död. Tidigare under tisdagen meddelade åklagaren att det rörde sig om fem gripna poliser, men två har nu släppts.

Händelsen ägde rum natten mellan den 1 och 2 juli. 27-åringen, som var gift och väntade sitt andra barn, dog efter att han känt sig dålig när han körde en moped. Senare visade obduktionen spår på hans bröst som kan ha orsakats av ett skott från en så kallad flash-ball, ett vapen som kan laddas med gummikulor. Vapnet används ofta av fransk polis.

Tidigare i sommar fick en 22-årig man en del av sin skalle amputerad efter att ha blivit slagen och beskjuten med en flash-ball av en grupp män i Marseille som misstänks vara poliser.

Fyra poliser har åtalats för händelsen – vilket har skapat stora kontroverser inom polisstyrkan i Frankrike.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons