Annons
Nyheter

Tre studenter på universitetet stängs av efter fusk

Tre studenter vid Växjö universitet stängs av från undervisningen i två respektive tre månader för fusk i samband med tentamensskrivning.
Därmed har hittills åtta studenter vid universitetet stängts av under 2004.
Nyheter • Publicerad 10 april 2004

- Vi tar det här på stort allvar. Under hela 2003 stängde universitetet temporärt av 13 studenter för fusk. Trenden är alltså stigande och det gäller även på nationell nivå, säger Johan Sterte, rektor på Växjö universitet.

Vid senaste mötet i universitetets disciplinnämnd fanns fyra ärenden på dagordningen.

Annons

Tre av dem handlade om fusk i samband med hemtentamen medan det fjärde ärendet var relaterat till en salstentamen.

Otillåtet samarbete

Ärende ett gällde misstänkt fusk i form av otillåtet samarbete i samband med hemtentamen, där två studenter skickade in i stort sett identiska svar. Här beslöt nämnden att den ene studenten ska stängas av från studier i två månader för att ha kopierat sin kamrats tentamenssvar.

Ärende två handlade om misstänkt fusk i form av otillåtet hjälpmedel, där en student tog med sig otillåtna minnesanteckningar in i skrivsalen. Studenten blir nu avstängd från studier i två månader.

Ytterligare ett ärende gällde misstänkt fusk i form av otillåtet samarbete i samband med hemtentamen. Här beslöt disciplinnämnden att en av de berörda studenterna ska stängas av från studier i tre månader för att ha kopierat av sin kamrats svar på hemtentamen på en diskett. Däremot frias den andre studenten.

"Lockar till fusk"

Ett fjärde ärende om misstänkt fusk i samband med hemtentamen föranledde ingen åtgärd eftersom nämnden fann att tentamenssvaren inte var tillräckligt särpräglade för att kunna styrka otillåtet samarbete.

- Tyvärr är det så att hemtentamen lockar till fusk och ställer större krav på studenterna att dra gränser. Våra lärare blir emellertid bättre och bättre på att avslöja fusk, säger rektor Johan Sterte.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons