Annons
Nyheter
Om några veckor tar Josefin Danielsson, Magdalena Gustafsson och Hilda Rydman studenten. De går ut i en oviss framtid, men även om vuxna varnar för arbetslöshet och studieskulder tänker de inte oroa sig. Inte än i alla fall.
- Oron kanske kommer, men just nu är det bara skönt.
Nyheter • Publicerad 30 april 2004
Redo för utmaningar. Inget stormigt hav, men en något osäker framtid väntar Hilda Rydman, Josefin Danielsson och Magdalena Gustafsson när de om några veckor tar studenten. Och det kommer att lösa sig med studier och jobb tror de. På ett eller annat sätt. Foto: Per-Erik Sandebäck
Redo för utmaningar. Inget stormigt hav, men en något osäker framtid väntar Hilda Rydman, Josefin Danielsson och Magdalena Gustafsson när de om några veckor tar studenten. Och det kommer att lösa sig med studier och jobb tror de. På ett eller annat sätt. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Nyligen presenterade statliga ungdomsstyrelsen en utredning som oroat många vuxna. Mellan 25 000 och 30 000 ungdomar i Sverige befinner sig utanför de etablerade systemen. De varken arbetar eller studerar och kan inte försörja sig själva. "Även ungdomar med bra hemförhållanden kan hamna i riskzonen om de varit utan arbete några år. De åker jorden runt efter skolan, festar mycket, lever på udda tider och har svårt att komma in i samhället". Det sa Anders Mårtensson, socialnämndsordförande i Växjö, i Smålandsposten i tisdags.

Men Josefin Danielsson, Magdalena Gustafsson och Hilda Rydman ser ljust på framtiden. Snart lämnar de Katedral med en studentmössa på huvudet. Efter tolv år i skolan är det glädjen över att få sluta plugga som dominerar just nu.

Annons

- Jag tror inte att man behöver vara så orolig. Många vet inte vad de vill direkt efter skolan och vill se sig omkring lite, säger Josefin.

- Det är skönt att inte behöva bestämma sig direkt, säger Hilda.

- Det kan vara bättre att jobba eller resa ett tag i stället för att direkt ta studielån och börja läsa till något som man inte är säker på att man vill bli, säger Magdalena.

Hilda vill hålla på med teater och hoppas på positiva besked från en folkhögskola innan hösten är här. Josefin har redan extrajobb på helger och hoppas spara ihop pengar till en resa. Magdalena har sommarjobb ordnat och hoppas på mer jobb för att så småningom åka med en kompis till Australien. Men blir det inte så blir det något annat.

Det finns en väg för alla

- Jag tror att det finns en väg för alla. Det kan vara svårt att se ibland, men dimman skingrar sig, säger Hilda.

- Det känns som om det kommer att lösa sig, säger Josefin.

De vet att alla har olika förutsättningar, att det finns ungdomar som inte kommer att klara sig och hamnar i det utanförskap som en del vuxna varnar för. Och visst kan det finnas skäl att oroa sig när man tänker på hur arbetsmarknaden ser ut.

- Jag har märkt att det är svårt att få jobb. Min syster gick ut skolan förra året och det var svårt att få jobb överallt. Enda möjligheten är ungefär McDonalds, som alltid söker folk, säger Magdalena.

Lättare förr

Annons

Det var lättare förr. Josefines föräldrar hade inga problem att få arbete när de var unga, och Hildas farmor har berättat att hon som 14-åring bara kunde gå ut och fråga efter ett jobb.

- Nu känner jag folk som har högskoleutbildning och ändå har svårt att få arbete, säger Josefin.

- Och jag har en vän som verkligen har panik när hon inte vet vad hon ska göra med sitt liv, säger Hilda.

Men själva tänker de vänta ett tag med oron. Kanske kommer den först när de är färdigutbildade, och det är en stund till dess. Först ska de glädjas och njuta av att vara unga i Växjö.

- Det är en bra stad att växa upp i. Lagom och tryggt.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons