Annons
Nyheter

Trotsar restriktioner – hånar Hongkongledare

Hundratals demonstranter har trotsat coronarestriktionerna och samlats i köpcentrum i Hongkong – för att håna den högsta ledaren Carrie Lam på hennes 63:e födelsedag.
Hongkong • Publicerad 13 maj 2020
Hongkongs ledare Carrie Lam under en pressträff den 5 maj.
Hongkongs ledare Carrie Lam under en pressträff den 5 maj.Foto: Vincent Yu/AP/TT
Polis griper regeringskritiska demonstranter i Hongkong. Bilden togs den 11 maj.
Polis griper regeringskritiska demonstranter i Hongkong. Bilden togs den 11 maj.Foto: Vincent Yu/AP/TT

Carrie Lam har blivit den mest impopulära ledaren i Hongkong sedan överlämnandet från Storbritannien 1997 efter att hon försökt driva genom ett lagförslag som skulle tillåta utlämningar till Pekingkontrollerade Kina förra året.

Massiva protester bröt ut och påggick under lång tid innan de avtog med spridningen av coronaviruset i januari. Sedan restriktionerna lättats något har de så sakteliga ha tagit fart igen.

Annons

– Jag önskar att Carrie Lam lever ett långt liv så att hon kan bära ansvaret för de beslut hon tagit, säger demonstranten Ken, 20 år.

– Vi kommer att fortsätta göra motstånd. Om vi inte försöker kämpa kommer de bara att fortsätta försöka tysta oss ännu mer.

Hongkong har klarat sig relativt väl från coronapandemin med endast runt 1 000 bekräftade fall och fyra döda. Barer, gym och biografer har nyligen tillåtits öppna. Dock är folksamlingar på över åtta personer fortfarande förbjudet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons