Annons
Nyheter

Trump åtalad: "En mycket sorglig dag"

Donald Trump är nu formellt anklagad för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 och har förklarat sig oskyldig på samtliga fyra åtalspunkter.
– En mycket sorglig dag för Amerika, sade han till pressen innan han lämnade huvudstaden.
USA • Publicerad 3 augusti 2023
USA:s förre president Donald Trump på Ronald Reagan Washington National Airport för vidare färd in till huvudstaden.
USA:s förre president Donald Trump på Ronald Reagan Washington National Airport för vidare färd in till huvudstaden.Foto: Alex Brandon/AP/TT
Domstolen E Barrett Prettyman Federal Courthouse i Washington DC på torsdagen.
Domstolen E Barrett Prettyman Federal Courthouse i Washington DC på torsdagen.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT
Trumps kortege i Washington DC.
Trumps kortege i Washington DC.Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT

Några minuter före utsatt tid, klockan 22, kom USA:s förre president in i rättssalen där åtalet mot honom skulle läsas upp innan han skulle förklara sig skyldig eller icke skyldig.

Icke skyldig, på alla punkter, blev det väntade svaret från Trump.

Annons

Bara 27 minuter efter att domaren Moxila Upadhyaya inledde domstolsförhandlingarna var Trump fri att lämna domstolen – vilket han gjorde.

"Ren förföljelse"

Efter en färd till sitt väntande flygplan stannade han kort för att till de samlade journalisterna åter säga att det var en politisk häxjakt.

– Det här är ren förföljelse av en politisk motståndare, det här ska inte få hända i USA.

– Det är förföljelse av en politisk motståndare som leder (i opinionsundersökningarna). Om man inte kan besegra dem får man åtala dem, sade han innan planet vände tillbaka till New Jersey.

Donald Trump är släppt i väntan på nästa förhandlingar, som enligt domstolen ska hållas den 28 augusti. Exakt när själva rättegången kan inledas är inte klart.

Kapitoliumpoliser i salen

Medan Trump via en sidodörr kom in i rättssalen några minuter före utsatt tid dröjde det innan domaren kom in i salen. CNN och BBC rapporterade att Trump satt mellan sina två advokater, tydligt rastlös och otålig.

Mittemot honom satt den särskilde åklagaren Jack Smith. De två ska ha undvikit ögonkontakt. I salen satt även tre av de poliser som försökte försvara Kapitolium när kongressbyggnaden stormades den 6 januari 2021.

De journalister som bevakade skeendet fanns i en sal i samma byggnad och fick se händelserna via en tv-skärm – som de inte fick fotografera.

Trump var väl insatt i processen. Det är tredje gången i år han ställs inför en domstolsförhandling. Vid båda de tidigare tillfällena förklarade sig Trump oskyldig på alla punkter.

"En stor ära"

Precis som vid de tidigare två tillfällena i år han har åtalats bevakades hans väg till domstolen minutiöst av medierna.

Annons

När en karavan om fyra helsvarta bilar och ett stort antal polisbilar vid 19-tiden lämnade Trumps golfklubb i Bedminster på väg mot huvudstaden skrev han på sin egen plattform Truth Social att han åkte för att "bli gripen" och att det är "en stor ära, för jag grips för er skull".

Trump har använt de åtal han ställts inför för att stärka sin väljarbas och skriver vidare att han nu "bara behöver ett åtal till" för att försäkra sig om en valseger nästa år.

Han är nu åtalad på fyra punkter för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020 genom att sprida lögner om att Biden vunnit genom fusk, vilket kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium.

Polis med bombhundar och säkerhetstjänst hade in i det sista arbetat med att säkra byggnaden och omgivningar. Under dagen hade allt fler människor samlats utanför domstolen – såväl anhängare som motståndare till Trump samt många representanter för mediebolag.

Det har inte kommit några uppgifter om oroligheter.

Fakta: Åtalas på fyra punkter

Åtalet på fyra punkter gäller Trumps försök att få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

"Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk", står det i det 45 sidor långa åtalet.

Enligt åtalet ska Trump ha försökt justera resultatet efter presidentvalet 2020 till sin fördel. Det kulminerade i stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021. Men innan dess ska Trump har försökt påverka bland annat valarbetare och folkvalda i flera delstater.

Den särskilde åklagaren Jack Smith säger att stormningen av Kapitolium genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in.

Flera medkonspiratörer nämns i åtalet, men inte vid namn eftersom de inte åtalas för några brott.

Fakta: Kongresstormningen

Den 6 januari 2021 samlades ledamöterna i USA:s kongress i Kapitolium för att räkna presidentvalets elektorsröster och formellt utse demokraten Joe Biden till valvinnare och näste president.

I huvudstaden Washington DC hade samtidigt också tiotusentals anhängare till Donald Trump samlats för ett politiskt massmöte på temat "Rädda Amerika". Vid mötet upprepade Trump sina felaktiga påståenden om systematiskt valfusk och påstod att han var den egentlige segraren. Han uppmanade sina anhängare att gå till kongressen: "Om ni inte fajtas utav helvete kommer ni inte att ha ett land längre", sade den dåvarande presidenten.

Delar av folkmassan gjorde som han sade. Protesterna övergick till våld när hundratals personer stormade kongressbyggnaden och drabbade samman med polis. Vissa tog sig så långt som in i talman Nancy Pelosis kontor och in i en av kamrarna. Delar av byggnaden vandaliserades.

Fem människor, varav en polis, miste livet i samband med attacken.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons