Annons
Nyheter

Biden leder i Pennsylvania, omräkning i Georgia

Demokraten Joe Biden har gått om president Donald Trump i den för valet viktiga delstaten Pennsylvania.
I Georgia räknas rösterna om då marginalen mellan de två är minimal.
USA • Publicerad 6 november 2020

Senaste valsiffrorna visar att Biden leder med 49,5procent mot Trumps 49,4 i Pennsylvania. Biden har därmed fördel i kapplöpningen mot Vita huset.

Biden ledde med 9 033 röster i delstaten omkring klockan 17.30, enligt mediebolaget CNN.

Annons

Pennsylvania med sina 20 elektorsröster kan avgöra valet. Enligt beräkningar från AP och Fox News har Biden redan 264 elektorsröster, sedan man anser att Demokraternas presidentkandidat segrat i Arizona.

Övriga mediebolag har beräknat att Biden har 253 säkrade elektorsröster. Det krävs 270 elektorsröster för att bli USA:s näste president.

I delstaten Georgia, traditionellt ett starkt republikanskt fäste, där Trump länge ledde men där Biden knappat in, förklarar delstatsministern att rösterna ska räknas om. I den senaste beräkningen hade både Biden och Trump 49,4 procent av rösterna. 1 585 röster skiljde dem åt enligt CNN.

Georgias myndigheter tror att en omräkning ska kunna vara klar under november månad. Delstaten har 16 elektorsröster.

Trumps kampanj svarar på de senaste uppgifterna:

"Valet är inte över", heter det i ett uttalande.

Osäkert i Arizona

I Arizona med sina 11 elektorsröster minskade avståndet på fredagen till Trumps fördel. Där skiljer omkring 44 000 röster och Bidens ledning har krympt till 1,4 procentenheter. Omkring 90 procent av rösterna hade räknats vid 17:30-tiden på fredagen.

President Donald Trump fortsätter att hävda att svängningarna i rösträkningen tyder på valfusk och att Demokraterna försöker att "stjäla" valet från honom.

– Om man räknar de giltiga rösterna så vinner jag enkelt. Om man räknar de ogiltiga rösterna, så kan de försöka att stjäla valet från oss, sade han under ett framträdande i Vita huset på torsdagskvällen.

Enligt presidenten har "falska" opinionsundersökningar genomförts inför valet för att lura republikanska väljare att stanna hemma i stället för att gå och rösta.

Annons

Donald Trump lade fram flera konspirationsteorier om vad han påstår är valfusk – utan att presentera några bevis. Han lämnade sedan presskonferensen utan att svara på frågor. På fredagen meddelade Trumpkampanjen att en särskild jourtelefon upprättats för att ta emot samtal om misstänkta röstningsbedrägerier; ett helt rum i Trumpkampanjens högkvarter i Arlington, Virginia, rapporterar CNN.

Republikansk kritik

Inifrån det republikanska fästet har presidentens senaste uttalanden mötts av osedvanligt lite medhåll. Den tidigare republikanske senatorn Rick Santorum säger till CNN att Trumps påståenden riskerar att elda på oroligheter.

– Ingen vald republikan kommer att ställa sig bakom det uttalandet, säger han och konstaterar att det inte finns några bevis på omfattande röstfusk för närvarande.

"En sittande president som underminerar vår politiska process och ifrågasätter legaliteten hos oräkneliga amerikanska röster, utan bevis, är inte bara farlig och felaktig – det underminerar hela den grund som detta land byggdes på", skriver republikanen Will Hurd, som representerar Texas i representanthuset, på Twitter.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham i South Carolina och representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy är två av det fåtal republikaner som ställt sig bakom presidentens senaste uttalanden, enligt CNN.

TV-bolagen ABC, CBS och NBC bröt sina sändningar från presskonferensen, till följd av presidentens ogrundade anklagelser.

I Fox News sändning uttrycker man också att det är högst oklart att Trumpsidan skulle ha några bevis på missförhållanden i valet.

Fakta: Joe Biden och Donald Trump

Joe Biden, 77 år, är Demokratiska partiets presidentkandidat i valet 2020. Biden var Barack Obamas vicepresident 2009–2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är en profilerad mittenpolitiker som ofta framhåller sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund – han är född i gruvstaden Scranton i Pennsylvania.

Är gift med Jill Biden och har två barn i livet.

Om Biden vinner presidentvalet i november är han 78 år när han flyttar in i Vita huset. Det skulle göra honom till den äldste tillträdande presidenten i USA:s historia.

Donald Trump, 74 år, är en republikansk affärsman och USA:s president sedan 2017. Han vann presidentvalet 2016 med vallöftet att göra USA stort igen.

Trump föddes i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovensk-amerikanska Melania Trump sedan 2005.

Trump är den förste presidenten i USA som saknar tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons