Annons
Nyheter

Trump väljer att tiga i förhör

USA:s tidigare president Donald Trump utfrågades under ed i New York om sina fastighetsaffärer.
Han valde att tiga.
USA • Publicerad 10 augusti 2022
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.
USA:s expresident Donald Trump. Arkivbild.Foto: Morry Gash/AP/TT

Trump infann sig till förhöret i New York på onsdagen, i det civilrättsliga fall som handlar om hans verksamhet som fastighetsmogul. Familjebolaget misstänks för att systematiskt ha lurat samhället på pengar.

På plats valde Trump att inte svara på frågor, utan hänvisade till den amerikanska grundlagens femte tillägg, det så kallade fifth amendment. Lagen innebär bland annat att en person har rätt att vägra svara på frågor, om svaren bli komprometterande.

"Betydande bevis"

Annons

Utredningen leds av chefen för delstaten New Yorks justitiedepartement, Letitia James. Hon har sagt sig ha hittat "betydande bevis" för att företaget Trump Organization har övervärderat tillgångar för att få lån, och har undervärderat dem för att sänka skatten.

I maj meddelade Letitia James kontor att utredningen höll på att blir klar och att Donald Trumps vittnesmål var en av de få bitar som saknades

"Största häxjakten"

Trump kallar fallet den största häxjakten i USA:s historia och säger att hans företag och han själv attackeras från alla håll.

I ett uttalande från Trump i samband med utfrågningen hänvisade Trump åter till att utredningen är politiskt motiverad.

"Jag har tidigare frågat mig – varför hänvisa till femte tillägget om du är oskyldig. Nu vet jag svaret på frågan", skrev Trump i ett uttalande med hänvisning till att familj och vänner är pekas ut av advokater, åklagare och medier.

Två av hans vuxna barn, Donald Junior och Ivanka, har vittnat i utredningen de senaste dagarna, enligt uppgifter från personer med insyn i fallet.

Häromdagen gjorde FBI en razzia i Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida i ett helt annat rättsfall där han utreds. Razzian ska enligt sonen Eric Trump ha haft koppling till dokument som hans far tog med sig när han lämnade Vita huset i fjol.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons