Annons
Nyheter

Trump stoppar lag om inskränkt krigsmakt

USA:s president Donald Trump har lagt sitt veto mot ett kongressbeslut som skulle begränsa hans möjligheter att angripa Iran.
USA • Publicerad 7 maj 2020
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto: Evan Vucci/AP/TT

Den amerikanska kongressens två kamrar, representanthuset och senaten, röstade båda igenom förslaget tidigare i år, efter farhågor från både demokrater och flera republikaner att Vita huset var på väg att snubbla in i ett krig med Iran.

"Det här är en mycket förolämpande lagstiftning som lanserades av Demokraterna som en del i en strategi för att vinna valet den 3 november genom att splittra det republikanska partiet", står det i ett uttalande släppt av Vita huset och undertecknat Donald Trump.

Militär upptrappning

Annons

Lagtexten fastställer att presidenten måste avbryta all militär aktivitet riktad mot Iran såvida kongressen inte förklarar krig mot landet eller ger ett särskilt godkännande till ett militärt angrepp.

Upprinnelsen var den militära upptrappning som skedde mellan USA och Iran i början av året. Den 3 januari dödades den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani i en amerikansk drönarattack i Iraks huvudstad Bagdad, vilket fick Iran att svara med robotattacker mot militära anläggningar i Irak där USA hade soldater.

Upptrappningen befarades där och då vara ett startskott för en jättekonflikt i regionen.

"En fientlig värld"

Att Trump skulle lägga in sitt veto mot lagförslaget var väntat. Han säger att kongressen har misstolkat hans konstitutionella makt.

"Vi lever i en fientlig värld med föränderliga hot och konstitutionen medger att presidenten måste kunna förutse våra motståndares nästa drag och vidta snabba och avgörande åtgärder som svar. Det är vad jag gjorde!", skriver presidenten.

Kongressen kan upphäva Trumps veto, men eftersom hans republikanska partikamrater är i majoritet i senaten är det högst osannolikt att det sker. En omröstning är planerad i senaten till torsdagen och för att frågan ska gå vidare till representanthuset för en upphävning av vetot krävs två tredjedels majoritet.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons