GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Trump ville skicka covidsmittade till läger

Placera covidsmittade amerikaner på fånglägret Guantánamo Bay. Det föreslog dåvarande presidenten Donald Trump i början av pandemin, enligt en kommande bok.
USA • Publicerad 22 juni 2021
Dåvarande president Donald Trump vinkar efter att ha återvänt till Vita huset efter att ha vårdats för covid-19, den 5 oktober 2020. En kommande bok berättar om spelet bakom Trump-regeringens hantering av pandemin. Arkivbild.
Dåvarande president Donald Trump vinkar efter att ha återvänt till Vita huset efter att ha vårdats för covid-19, den 5 oktober 2020. En kommande bok berättar om spelet bakom Trump-regeringens hantering av pandemin. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT

I februari 2020 höll Trump och hans stab ett möte i Vita husets underrättelsecenter "The Situation Room" om vad USA skulle göra med amerikaner som smittats av covid-19 utomlands. "Har vi inte en egen ö? Vad sägs om Guantánamo?", ska Trump har föreslagit, och fortsatte:

"Vi importerar varor. Vi kommer inte att importera ett virus".

Trump ska två gånger ha tagit upp idén att låta amerikanska covidsmittade turister sitta i karantän på militärbasen på Kuba, där USA fängslar misstänkta terrorister. Chockade stabsmedlemmar satte dock stopp för förslaget.

Samtalet återges i den kommande boken "Nightmare Scenario". Den handlar om Trumps pandemihantering och är skriven av Washington Post-journalisterna Yasmeen Abutaleb och Damian Paletta. Boken, som bygger på över 180 intervjuer med högt uppsatta tjänstemän i Vita huset och myndighetspersonal som arbetade med pandemin, skildrar en regering i kaos.

Fruktade valförlust

Trump var mycket orolig över att de höga smittotalen i USA skulle påverka hans chanser att bli omvald, skriver The Washington Post som har publicerat utdrag ur boken.

"Testerna tar död på mig", ska Trump ha skrikit i ett samtal med hälsominister Alex Azar den 18 mars 2020, när covidfallen ökade kraftigt.

"Jag kommer att förlora valet på grund av testerna. Vilken idiot fick de federala myndigheterna att börja göra tester?"

Amerikanska folkhälsoexperter har slagit fast att bristen på testning i början av pandemin gjorde att coronaviruset inledningsvis kunde spridas i stort sett obemärkt.

Interna bråk

Författarna beskriver en pandemihantering präglad av interna bråk, ständiga utskällningar och brist på ledarskap. "Detta var vad insatsen hade blivit: en ohälsosam miljö där någon, vart du än vände dig, var beredd att slita huvudet av dig och hota att sparka dig", skriver författarna.

Trump insjuknade själv i covid-19 i oktober förra året och var enligt boken betydligt mer illa däran än vad den officiella bilden visade. Den tidigare presidenten har inte kommenterat uppgifterna i "Nightmare Scenario".

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer