Annons
Nyheter

Trump kritisk mot kongressutredning

USA:s tidigare president Donald Trump är i ett långt uttalande kritisk till den kongressutredning som tittar på hans inblandning i 6 januari-stormningen.
USA • Publicerad 14 juni 2022
En video som visar tidigare presidenten Donald Trump visas upp för utskottet som utreder attacken på kongressen den 6 januari 2021.
En video som visar tidigare presidenten Donald Trump visas upp för utskottet som utreder attacken på kongressen den 6 januari 2021.Foto: Mandel Ngan/AP/TT

Trump anklagar i ett tolv sidor långt dokument utskottet i representanthuset för att distrahera det amerikanska folket från större problem och kallar utredningen ett hån mot rättvisan.

"Vårt land lider. Vår ekonomi är i rännstenen. Inflationen frodas. Bensinpriserna har nått rekordnivåer. Fartyg kan inte lasta av last. Familjer kan inte få tag på mjölkersättning de behöver. Vi skämmer ut oss världen över", skriver Trump.

Annons

Trump upprepar också sina ogrundade påståenden om att valet var riggat och stulet.

På måndagen spelades flera vittnesmål upp av Trumps tidigare nära rådgivare som kretsade kring konspirationsteorierna. Flera medarbetare vittnade om att de påtalat för den dåvarande presidenten att hans anklagelser om valfusk var grundlösa.

Dåvarande justitieminister William Barr beskrev hur Trump höll på att tappa kontakten med verkligheten. Bill Stepien, kampanjchef för Trumps valkampanj 2020, berättade att han avrådde Trump från att utropa seger på valnatten. Trump hade inte vunnit och rösterna räknades fortfarande.

6 januari-utskottet bildades i representanthuset på Demokraternas initiativ sommaren 2021. Trump-trogna republikaner hade då stoppat en ambitiösare nationell kommission.

Förra veckan följde 20 miljoner amerikaner den direktsända utfrågningen i kongressen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons