Annons
Nyheter

Trumps arv: domare, öknamn och skepsis

Med motståndarepitet som "sömnig", "galen" och "ohederlig" har president Donald Trump förändrat det politiska språkbruket helt.
Under sin tid i Vita huset har han också tillsatt konservativa domare som kommer att prägla rättsväsendet i generationer samt underminerat synen på vetenskap.
USA • Publicerad 1 november 2020
USA:s president Donald Trump vid ett kampanjmöte i Arizona.Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump skickar en slängkyss till sin publik Goodyear i Arizona.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Entusiasmen är ofta stor hos president Donald Trumps anhängare.Foto: Ross D. Franklin/AP/TT

Oavsett om det amerikanska folket ger president Trump ytterligare fyra år vid makten eller ersätter honom med demokraten Joe Biden har USA:s nästa ledare vissa realiteter att ta ställning till. Han kommer att stångas med en högsta domstol som fått en ny ideologisk inriktning och sannolikt pressas av omvärlden att agera i klimatfrågan.

– Trump har rivit upp nästan all klimatreglering. Därmed har han sinkat de globala möjligheterna att förhindra en klimatkatastrof, säger Robert Speel, statsvetare vid Pennsylvania State University, till TT.

Annons

– Han har också övertygat stora delar av befolkningen om att vetenskap kan ignoreras eller avfärdas som "fake news" (falska nyheter). Det får allvarliga konsekvenser för såväl klimat- som hälsoarbete.

Största framgång?

Det är särskilt tydligt när landet och världen är mitt i bekämpningen av coronaviruspandemin. Trump, som själv varit sjuk, har fått stark kritik för bland annat sin ovilja att bära munskydd offentligt, för vissa medicinska uttalanden och för att han håller jättelika kampanjmöten där det är svårt att hålla social distans.

Antalet smittade och döda stiger nu dramatiskt i USA. Ändå skickade Vita husets kontor för vetenskap och teknik härom dagen ut en pressrelease i vilken de hävdar att presidentens största framgång är att han "stoppat covid-19-pandemin".

Huruvida de långsiktiga förändringar som republikanen Trump infört är positiva beror naturligtvis på vem man frågar. Hans anhängare talar ofta med beundran om klimatavregleringarnas positiva inverkan på ekonomin och att presidenten "står upp för USA".

Möjlig valtvist

Många är också uppriktiga med sin glädje över att presidenten nominerat och fått igenom över 200 konservativa federala domare, inklusive tre till Högsta domstolen. Dessa sitter på livstid.

– Trumps senaste HD-domare, Amy Coney Barrett, är under 50 år och kan behålla sin post i decennier, noterar Speel.

Att Högsta domstolen nu har tydlig konservativ prägel skulle kunna leda till att "Roe mot Wade", det beslut från 1973 som slår fast kvinnors rätt till abort, på sikt rivs upp. Sker det blir det grönt ljus för delstatsregeringar att göra abort olagligt.

Domstolen kan också komma att spela en viktig roll vid eventuella eftervalsdispyter. Så var det 2000, då presidentvalet stod mellan republikanen George W Bush och demokraten Al Gore och hela avgörandet hängde på det jämna resultatet i Florida. En utdragen tvist gjorde att Bushs seger med 537 röster till slut avgjordes av Högsta domstolen, som gav order om att omräkningen skulle stoppas.

Många experter har varnat för att liknande scenarier kan bli verklighet i år, bland annat på grund av hanteringen av det stora antalet poströster som redan före valet är föremål för otaliga domstolstvister.

Icke hjälpfullt?

Donald Trumps kanske mest uppenbara arv är ändå retoriken. Redan under valrörelsen 2016 skapade han både fasa och skratt med främst sina öknamn på motståndare. Gemensamt för Trumpanhängare TT talat med i såväl Ohio som Alabama, Wisconsin och Florida är en önskan om att presidenten skulle uttrycka sig "mer värdigt". Samtidigt säger de sig uppskatta att han är rättfram.

Annons

En majoritet av amerikanerna tycker dock att den typen av snack är "icke hjälpfullt" i politiken, säger Robert Speel och hänvisar till flera opinionsmätningar.

– Men Trump har samtidigt bevisat att en politiker kan förolämpa och bete sig som ett lågstadiebarn och ändå bli folkvald, så det kan bli så att vi får fler sådana ledare i framtiden, påpekar han.

Bakgrund: USA:s president Donald Trump

Den republikanske affärsmannen Donald Trump besegrade demokraten Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Han svor ämbetseden och flyttade in i Vita huset den 20 januari 2017. Hans vallöfte var att göra Amerika stort igen.

Donald Trump föddes 1946 i Queens i New York. Han har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania och har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor. Han är en kontroversiell miljardär och tv-personlighet som medverkat i tv-programmet "The Apprentice".

Donald Trump är fembarnspappa och inne på sitt tredje äktenskap. Han har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005. Dottern Ivanka Trump arbetar i Vita huset liksom maken Jared Kushner, som är en av Trumps högt uppsatta rådgivare.

74-årige Trump tycker om att spela golf och är förtjust i snabbmat. Han är den förste amerikanske presidenten som inte har erfarenhet som folkvald politiker eller militär, även om han övervägt att ställa upp i tidigare presidentval.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons