Annons
Nyheter

Trumps och Bidens besvikelser i valet

Båda Joe Biden och Donald Trump har skäl att vara besvikna i årets val. Professor Jason Mollica listar de största besvikelserna för respektive kandidat.
USA • Publicerad 5 november 2020
En besviken Trumpanhängare vid en valvaka.
En besviken Trumpanhängare vid en valvaka.Foto: John Locher/AP/TT

Joe Biden:

1. Florida.

Annons

Demokraternas kandidat Joe Biden såg ut att gå mot seger, men Florida blev en svidande förlust.

– Demokraterna hade hoppats att han skulle ha en chans där. Biden har besökt delstaten ett antal gånger, säger Jason Mollica vid American University i Washington DC.

2. Ohio.

En annan delstat som ansågs möjlig att återta för Demokraterna var Ohio. Det var inte väntat att han skulle göra det, men Biden ligger efter med mer än åtta procentenheter i rösträkningen i delstaten.

– Det var kanske önsketänkande. Men alla som vill vinna presidentvalet hoppas på segrar som man kanske inte tror på, säger Mollica.

3. Kongressen.

Demokraterna hoppades på att förutom att säkra presidentposten, även ta kontrollen över senaten samt behålla kontrollen över representanthuset. Det ser ut som att partiet backar i representanthuset och det ser mörkt ut för att ta över senaten.

– Det är en besvikelse för Bidens parti. De förlorar stolar i representanthuset, även om de behåller kontrollen. Och de kommer att behöva mycket flyt för att ta kontroll över senaten, där det fanns stolar som de trodde att de skulle ta men misslyckades med, säger Mollica.

Donald Trump:

1. Ingen storseger

Annons

– Den största besvikelsen var att Trump trodde att han skulle ta hem det här stort. Han hade ingen respekt för Biden, säger Mollica.

2. Backar i Arizona

Det tidigare republikanska fästet Arizona ser ut att bli demokratiskt. Delstaten har inte röstat på någon demokratisk presidentkandidat sedan Bill Clinton 1996. Den framlidne republikanske senatorn John McCain kom från delstaten, och han och Trump drog inte jämnt. Nu ser det ut som att båda senatorerna från delstaten blir demokratiska och i presidentracet i stort leder Biden.

Enligt Mollica var Trump alltför säker på att delstaten skulle förbli röd.

– Trump brydde sig inte ens om att åka till Arizona, säger han.

3. Får inte folkets röst

Biden leder i den totala rösträkningen med ungefär 3 miljoner röster.

– Det finns en stor besvikelsen på hur Trump har lett landet de senaste åren. Han har förnekat att det gör det, så utfallet är en stor besvikelse för hans kampanj, speciellt om man hoppas på att nå en andra mandatperiod.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons