Annons
Nyheter

Trumps säkerhetstjänst hårt drabbad av viruset

Över 130 Secret service-agenter som har arbetat med att skydda USA:s president Donald Trump har antingen smittats av coronaviruset eller varit i nära kontakt med en smittad, rapporterar .
Samtidigt rapporteras nya höga siffror av smittade från hela USA.
USA • Publicerad 14 november 2020
Två secret service-agenter bevakar publiken under ett av Donald Trumps tal på Carson City Airport i Nevada i oktober.
Två secret service-agenter bevakar publiken under ett av Donald Trumps tal på Carson City Airport i Nevada i oktober.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Enligt Johns Hopkins-universitetet rapporterades drygt 188 000 nya smittade i USA på fredagen och ytterligare nära 1 600 personer har avlidit till följd av viruset.

46 av de 50 delstaterna ser antal smittofall skjuta i höjden och i 30 har nya dystra rekord satts de senaste dagarna, enligt The New York Times.

Annons

Donald Trump sade på fredagen att ett vaccin kan börja delas ut inom några veckor och att hela befolkningen ska kunna få tillgång till det till april nästa år.

Biden manar till agerande

Han tänker dock inte införa så mycket hårdare regler, och definitivt inte någon nedstängning.

– Vad som än händer i framtiden, vem vet vilken regeringen det kommer att beröra, det antar jag att tiden kommer att utvisa, men jag kan säga att den här regeringen inte kommer att införa lockdown, sade Trump inför ett fåtal personer i Rosenträdgården vid Vita huset på fredagen.

Som svar på Trumps uttalanden sade en av Joe Bidens medarbetare att inte heller den blivande presidenten planerar en total nedstängning av landet.

Biden själv uppmanade i ett skriftligt uttalande tidigare på dagen Trump att agera och att viruset inte väntar på att han själv ska bli president och ta sig an krisen.

Fler lokala karantänsregler

Och flera ansvariga på delstatsnivå förstärker nu insatserna, även i Trumptrogna delstater. Exempelvis inför North Dakota, som har den högsta nivån av smittade och dödsfall per capita i USA, krav på munskydd och begränsningar för bland annat skolidrott den närmaste månaden.

Nästan hälften av alla delstater har nu någon form av karantänsregler.

Bland alla smittade finns alltså även en stor grupp Secret service-agenter, som arbetar med att skydda presidenten och hans närmaste i Vita huset.

130 agenter har alla blivit beordrade att självisolera sig. Utbrottet tros ha samband med det intensiva resandet strax före valet den 3 november då Trump höll tio kampanjmöten på 48 timmar, vilket enligt Washington Post tvingade säkerhetstjänsten att skicka ut fem grupper om minst 20 personer.

Tio procent drabbade

De 130 utgör tio procent av den Secret service-styrka som arbetar med säkerhet runt presidenten och vicepresidenten. Sedan mars har drygt 300 Secret service-agenter tvingats till karantän och virusutbrottet tros få en reell påverkan på hur säkerheten runt presidenten ska skötas.

Annons

– Att sakna över 100 agenter är ett stort problem, säger en före detta säkerhetsansvarig för Vita huset till Washington Post.

Trump och hans närmaste krets har kritiserats av säkerhetsexperter för att inte ta riskerna för Secret service på allvar, i synnerhet fick presidenten kritik när han själv insjuknade i covid-19 och då för en kort stund lämnade sjukhuset Walter Reed för att från en bil vinka till sina anhängare.

– Han låtsas inte ens längre som att han bryr sig (om agenternas säkerhet), sade en medlem av Trumps säkerhetsfölje anonymt då, i början av oktober.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons