Annons
Nyheter

Trycket ökar på sjukhusen i landet

Smittspridningen ökar på flera håll i landet och fler behöver sjukhusvård.
Läget är allvarligt, enligt flera regioner.
Coronaviruset • Publicerad 9 november 2020
Södersjukhuset i Stockholm. Arkivbild.
Södersjukhuset i Stockholm. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Andelen personer som testas positivt för covid-19 fortsätter att öka i Stockholmsregionen. Förra veckan konstaterades 20,3 procent av de testade vara smittade, skriver Dagens Nyheter. För de föregående veckorna var andelen smittade 16,3 procent respektive 8,4 procent.

Sedan i fredags har drygt 4 200 personer konstaterats smittade. Och med fler smittade ökar trycket på akutsjukhusen.

Annons

– Vi ser att sjukvårdsbehovet går upp snabbt därför att smittökningstakten är så hög, säger Björn Eriksson, hälso– och sjukvårdsdirektör i regionen till TT.

"Påtagligt fler"

Och läget kan komma att förvärras.

– Tittar man på Folkhälsomyndighetens scenarier så kan vi att förvänta oss att under de kommande veckorna kommer vi att få påtagligt fler som behöver sjukhusvård, säger Eriksson.

Det finns en tätare samordning mellan akutsjukhusen i Stockholm och det pågår hela tiden ett arbete för att snabbt öka kapaciteten. Flera sjukhus har gått upp i stabsläge, vilket innebär att en särskild sjukvårdsledning följer händelseutvecklingen. Dessutom börjar sjukhusen ännu en gång skjuta fram delar av den planerade vården.

– Vi kartlägger just nu hur mycket av den planerade vården som behöver ställas in framöver och tittar på alternativa lösningar, till exempel om andra vårdgivare skulle kunna hjälpa till, säger Björn Eriksson.

På måndagen behövde 349 personer sjukhusvård i Region Stockholm, varav 34 intensivvård. Det är en kraftig ökning från i fredags då 273 personer vårdades på sjukhus. När läget var som värst i våras behövde omkring 1 100 patienter sjukhusvård.

Ökning i Västra Götaland

I Västra Götaland är 146 personer inlagda på sjukhus med bekräftad covid-19, varav 24 personer på intensivvårdsavdelning. Det är en ökning med 50 patienter på en vecka.

Statistiken för hur många som konstaterades smittade den förra veckan är inte helt klar.

– Men det är en ökning jämfört med veckan innan, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Den veckan konstaterades 2 984 nya fall.

Annons

Testningskapaciteten i Västra Götalandsregionen har nått taket. Nu har det beslutats att tillfälligt minska provtagningen med 25 procent under veckan, skriver regionen i ett pressmeddelande. Målet är att antalet tester ska kunna öka igen nästa vecka.

Största antalet

I Region Skåne vårdas nu 111 patienter, varav 17 på intensivvårdsavdelning, med covid-19. Det är det största antalet patienter sedan pandemin startade.

"Det är ett allvarligt läge just nu. Ökningen har gått snabbt. Vi har en fortsatt samhällssmittspridning i hela regionen, med smitta i alla åldersgrupper. Även äldre drabbas, både de som bor på särskilt boende och de som bor i ordinärt boende", säger smittskyddsläkaren Eva Melander i en skriftlig kommentar till TT.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal fall på intensivvårdsavdelningar i Skåne.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons