Annons
Nyheter

Tryggt äta semlor i år - få fick anmärkning

Alla som köper sina fastlagsbullar i Växjö kan känna sig trygga i år. Av de 43 prover som kommunens miljö- och hälsoskyddskontor har tagit på försäljningsställena i Växjö var inget av proven otjänligt medan fem fick omdömet tjänligt med anmärkning.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2006
Lennart Olsson och Maria Levin på Växjös miljö- och hälsoskyddskontor kan efter årets provtagning på fastlagsbullarna redovisa en stor kvalitetsförbättring. Foto: Per-Erik Sandebäck
Lennart Olsson och Maria Levin på Växjös miljö- och hälsoskyddskontor kan efter årets provtagning på fastlagsbullarna redovisa en stor kvalitetsförbättring. Foto: Per-Erik SandebäckFoto: 

Det är en mycket stor förbättring jämfört med fjolårets provtagning då ett prov var otjänligt och hela 18 prover av totalt 48 fick omdömet tjänligt med anmärkning.

Tar större ansvar

Annons

- I fjol fick hela 40 procent av proverna en anmärkning. Därför känns det förstås bra att vi nu kan redovisa det här resultatet. Det tyder på att både producenter och butiker tar ett större ansvar, säger Maria Levin på Växjös miljö- och hälsoskyddskontor.

Tre av de fem försäljningsställen som fick en anmärkning i år hade även en anmärkning vid fjolårets provtagning.

Inte farligt att äta

- Tjänligt med anmärkning innebär inte att det är farligt att äta fastlagsbullarna. Däremot är bakteriehalten för hög och i några av fallen har också ankomsttemperaturen legat över den rekommenderade gränsen, säger Maria Levin.

Nu gör miljö- och hälsoskyddskontoret ytterligare en provtagning på de försäljningsställen som fick omdömet tjänligt med anmärkning.

Berne Persson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons