GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jättevulkan utlöste tsunami mot Tonga

Ett spektakulärt vulkanutbrott i Tonga ledde till skräck och evakueringar i kustområden i södra Stilla havet.
Tonga • Publicerad lördag 18:47
Bild från den japanska vädersatelliten Himawari-8, med vulkanmolnet till höger.
Bild från den japanska vädersatelliten Himawari-8, med vulkanmolnet till höger.Foto: JMA/AP/TT

Satellitbilder visar hur en jättelik svampformation reste sig från havets botten nära några öar i Tonga. Det är undervattensvulkanen Hunga som vaknat till liv igen, efter flera utbrott under de senaste veckorna.

Explosionerna utlöste havsrörelser som i sin tur skapade kraftiga vågor. Videosnuttar utlagda på sociala medier visar hur invånare på öar i Tonga flydde från framrusande vattenmassor vid stränderna. Även landets kung Tupou VI övergav sitt palats, som ligger nära stranden, rapporterar medier i regionen.

Grannländer som Fiji och Samoa varnade för farliga vågor, liksom Nya Zeeland. Tsunamivågorna nådde ända fram till Japan, där landets meteorologiska institut varnade för vågor upp till tre meter höga.

Det finns dock inga rapporter om döda eller skadade.

Hunga började få utbrott den 20 december. I början av januari blev det tyst, men häromdagen började mullret igen.

Satellitbilder visar ett askmoln som är fem kilometer brett och ånga som når 20 kilometer upp i luften.

Vulkanen ligger där två av jordens tektoniska plattor, Stillahavs- och australiska plattan, möts. Det gör att jordskalv och vulkaner är vanliga i regionen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.