Annons
Nyheter

Tekniktrasslet på myndigheterna löst

Samhälle • Publicerad 9 juni 2022
Det finns ingen prognos för när störningarna kan vara åtgärdade. Arkivbild.Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Valmyndigheten drabbades på torsdagen av omfattande driftstörningar i sina interna system. Efter lunch var felet åtgärdat hos samtliga myndigheter.

– Alla kan jobba på som vanligt med sina datorer på Skatteverket igen, säger Pär Rylander, säkerhetschef på Skatteverket.

Annons

Valmyndigheten och Kronofogdemyndigheten delar flera IT-lösningar med Skatteverket vilket är orsaken till att alla tre drabbades av samma problem.

– Det här var ett och samma fel, det var alltså inte tre olika fel på olika myndigheter, säger han.

Tekniktrasslet berodde på en felande komponent i Skatteverkets interna certifikatmiljö för behörighetskontrollen. Det gjorde att Skatteverkets personal inte kunde se vissa uppgifter vid skatteupplysning och att Kronofogdemyndigheten endast kunde bistå genom att svara på enklare frågor via telefon under förmiddagen.

Myndigheternas externa tjänster, för allmänheten, fungerade som vanligt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons