Annons
Nyheter

Turistbuss har vält i Lofoten – flera skadade

Flera äldre personer klämdes fast efter att en turistbuss vält i Lofoten på lördag förmiddag, i nordvästra Norge. Sex personer är förda med ambulans till sjukhus.
Norge • Publicerad 18 februari 2023
Ambulans- och räddningshelikoptrar har skickats till Lofoten efter en bussolycka. Arkivbild.
Ambulans- och räddningshelikoptrar har skickats till Lofoten efter en bussolycka. Arkivbild.Foto: Eric Fokke/NTB/TT

36 äldre turister, en chaufför och en guide färdades i bussen när den välte sex kilometer norr om Leknes i Lofoten, enligt polisen.

Flera ambulanser kallades till platsen och gav första hjälpen till de drabbade. Även räddnings- och ambulanshelikoptrar larmades.

Annons

"Dåligt väder i området. Vi har en buss på väg till platsen för att frakta oskadade och lättare skadade därifrån. De kommer föras till rådhuset i Leknes", skrev polisen i Nordland på Twitter strax efter olyckan som inträffade strax efter tio på lördag förmiddag.

Bussen var på väg till eller från Hauklandstranda när den gled av vägen och landade på sidan. All räddningspersonal som var tillgänglig i Leknes skickades till platsen, säger Terje Øverdal, chef vid räddningstjänstens larmcentral, till VG.

Sex skadade personer har förts med ambulans till sjukhus. De resterande passagerarna har fått åka buss till en läkarmottagning och de som inte behöver vidare vård kommer att få åka vidare till rådhuset i Leknes, säger insatsledare Bo Nilsson i Nordlands polisdistrikt till NRK.

Ingen av passagerarna är norsk, men det är oklart var de kommer från. Det samma gäller orsaken till olyckan.

– Det är alltför tidigt att säga. Det är halt på platsen och svåra vägförhållanden så det nära till hands att tro att det är orsaken, säger Bo Nilsson till VG.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons