Annons
Nyheter

Turistglasblåsning på Sandvik

Till sommaren tänds åter två ugnar på
Sandviks glasbruk.
- För turistglasblåsning under tre månader, säger
Joakim Jansson, på Svensk Form i Kosta AB.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2006

Den 1 mars 2005 blåstes det sista glaset på Sandvik i Hovmantorp. Ändå stod det glasbruk på Vägverkets skyltar till Hovmantorp nästan hela sommaren, vilket lurade många turister till en tom fabrik. Det skedde trots upprepade tillsägelser av platschef Sam Wadin och gatuchef Ove Ståhl.

Öppnar butik

Annons

Men när Svensk Form den 3 juni öppnar butik med textilier och metallprodukter som ska matcha glaset från Orrefors Kosta Boda i kvalitet och design vill bolaget att turisterna hittar dit.

- Och utan glasblåsning får vi varken bruna vägverksskyltar eller vara med på Glasrikettidningens karta, säger Joakim Jansson, vd på Svensk Form i Kosta AB.

Han berättar att två ugnar kommer att bemannas med två, tre glasarbetare sju dagar i veckan och därmed sysselsätta sex personer.

Kommersiella skäl

De ska tillverka glas ur Orrefors Kosta Bodas ordinarie sortiment och låta turisterna pröva att blåsa själva.

Enligt Joakim Jansson togs beslutet om sommarglasblåsning helt av kommersiella skäl.

- Någon återstart av ordinarie glasbruksdrift är inte aktuell.

Anders Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons