Annons
Nyheter

Turkiet: Journalist fick förnyat straff via sms

Den grävande journalisten Baris Pehlivan har åkt in och ut ur turkiskt fängelse under de senaste tre åren.
Denna gång har han fått order om att återvända bakom galler via sms. Beslutet har kraftigt fördömts av 19 internationella organisationer för mänskliga rättigheter och pressfrihet.
Turkiet • Publicerad 10 augusti 2023
Pressfrihetsgrupper menar att journalisten Baris Pehlivans rapportering om Suleyman Soylu (vänster i bild), vice ordförande för president Recep Tayyip Erdogans parti, gjort honom till en måltavla.
Pressfrihetsgrupper menar att journalisten Baris Pehlivans rapportering om Suleyman Soylu (vänster i bild), vice ordförande för president Recep Tayyip Erdogans parti, gjort honom till en måltavla.Foto: Burhan Ozbilici/AP/TT

I ett öppet brev till den turkiska regeringen uppmanar organisationerna, däribland PEN och Reporters Without Borders, turkiska myndigheter att "ompröva beslutet att återfängsla Pehlivan och avsluta den systematiska juridiska trakasseringen mot honom och andra journalister."

Pehlivans senaste bok anklagade tidigare inrikesminister, Suleyman Soylu, för att ha kopplingar till den turkiska maffian, vilket Soyul har förnekat. Pressfrihetsgrupperna menar att rapporteringen gjort Pehlivan till en måltavla.

Annons

Enligt pressfrihetsgrupperna återkallades en tidigare villkorlig frigivning, som Baris Pehlivan löd under, innan åtal väckts mot honom för att ha förolämpat Suleyman Soylu. Soyul är nu vice ordförande för president Recep Tayyip Erdogans konservativt islamistiska Rättvise- och utvecklingspartiet.

Baris Pehlivan, som har fängslats tre gånger på fem år, ska överlämna sig själv till fängelset "Marmara Detention Centre" den 15 augusti, där många av kritikerna mot Turkiets regering hålls.

Trots att femton journalister släpptes i juli sitter fortfarande tjugo journalister fängslade enligt pressfrihetsgrupperna.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons