Annons
Nyheter

Tusentals firar i Minsk – trots coronakrisen

Runt om i Europa har 75-års-jubileet av segern mot Nazityskland ställts in eller på annat sätt gjorts smittsäker – men inte i Vitryssland.
Under lördagen firades segerdagen med veteraner och tusentals glada åskådare, covid-19 till trots.
Vitryssland • Publicerad 9 maj 2020
Åskådare och soldater firar segerdagen i Minsk, Vitryssland.
Åskådare och soldater firar segerdagen i Minsk, Vitryssland.Foto: Sergei Grits/AP/TT

I grannlandet Ryssland ställdes det som väntades bli ett historiskt firande in av smittskyddsskäl. Ryssarna fick nöja sig med ett tv-sänt tal med Putin och bilder av ett ödsligt Röda torget.

Men i Vitryssland fattade president Aleksandr Lukasjenko ett annat beslut. Pandemin till trots firades dagen på gator och torg i Minsk, för att högtidlighålla minnet av segern och hedra dem som stred och dog i kampen mot nazismen.

Annons

4 000 soldater paraderade i den vitryska huvudstaden, och krigsveteraner utan ansiktsmasker syntes på hedersplatser bland de flaggviftande åskådarna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. I luften flög stridsplan och helikoptrar.

Vitryssland har sedan pandemins början haft en ljum inställning till smittskyddsåtgärder, och skolor och arbetsplatser har hållits öppna som vanligt i landet som nu rapporterat över 20 000 fall av smittan.

Lukasjenko har tidigare kallat reaktionerna på smittan för "psykotiska", och uppmanat medborgarna att bada bastu och dricka vodka för att "förgifta" viruset.

Utöver Vitryssland har endast ett land i forna Sovjetunionen firat segern mot Nazityskland på vanligt vis: Turkmenistan. Till skillnad från Vitryssland har dock Turkmenistan inte rapporterat ett enda fall av smittan.

Fakta: Auktoritärt och kritiserat styre

Vitryssland styrs sedan 1994 av president Aleksandr Lukasjenko och hans auktoritära regering. Parlamentet har ytterst begränsade befogenheter. I praktiken kontrollerar Lukasjenko och hans regering direkt eller indirekt hela maktapparaten. Presidenten har rätt att utfärda dekret, det vill säga ett slags lagar som inte måste godkännas av parlamentet.

Regimen anklagas för omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna och har utestängts från Europarådet.

Den opposition som finns i Vitryssland verkar under svåra omständigheter och alla presidentval sedan 1994 har utdömts som mer eller mindre odemokratiska.

Källa: Landguiden/UI

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons