Annons
Nyheter

Tusentals tågade för abort i El Salvador

Med slagord som "Det är min kropp, abort är min rättighet", krävde på söndagen omkring 2 000 kvinnor i El Salvadors huvudstad San Salvador att abort blir tillåtet i landet.
El Salvador • Publicerad 7 mars 2022
Kvinnor protesterar mot El Salvadors abortlagar och kräver att kvinnor som dömts till långa fängelsestraff för att ha gjort abort släpps fria. Arkivbild.
Kvinnor protesterar mot El Salvadors abortlagar och kräver att kvinnor som dömts till långa fängelsestraff för att ha gjort abort släpps fria. Arkivbild.Foto: Salvador Melendez/AP/TT

Demonstrationen hölls inför den internationella kvinnodagen den 8 mars för att uppmärksamma kvinnors svåra situation i El Salvador.

– Kvinnor är starka och tillsammans kan vi ta hand om oss själva, skanderade demonstranterna.

Annons

Abort är sedan 1998 totalförbjudet i landet och aborträttsorganisationer kämpar för att abort ska tillåtas om kvinnans liv är i fara, om fostret inte skulle överleva utanför livmodern eller vid graviditet efter våldtäkt.

Att avsluta en graviditet kan ge upp till åtta års fängelse i El Salvador och många kvinnor åtalas efter att ha sökt vård för komplikationer under graviditeten. Ofta döms dock kvinnorna för mord i stället och därmed till betydligt längre fängelsestraff. Just nu riskerar minst ett tiotal kvinnor långa fängelsestraff efter anklagelser om att de medvetet avbrutit sina graviditeter.

Kvinnorna i söndagens protestmarsch kräver också åtgärder för att minska kvinnovåldet och morden på kvinnor i landet. De senaste två åren har 262 kvinnor dödats i El Salvador, enligt organisationen Observatoriet för våld mot kvinnor.

– Kvinnor har rätt till ett säkert liv, säger Abigail Alvarado, student vid El Salvadors universitet (UES), till nyhetsbyrån AFP.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons