Annons
Nyheter

Två döda efter skjutningen i Farsta

Ytterligare en person har avlidit efter lördagens skjutning i Farsta centrum, uppger polisen. Mannen var 43 år och utländsk medborgare.
Brott • Publicerad 12 juni 2023
Fyra personer sköts i Farsta i södra Stockholm på lördagen. Två av dem dog av skadorna.
Fyra personer sköts i Farsta i södra Stockholm på lördagen. Två av dem dog av skadorna.Foto: Anders Wiklund/TT
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023.
Antal fall av dödligt våld där skjutvapen använts, 2017–2023.Foto: Johan Hallnäs/TT

Fyra personer sköts tidigt på lördagskvällen vid tunnelbanestationen i Farsta centrum. En pojke i 15-årsåldern dog också i skottlossningen. Enligt polisen sköts personerna med ett "militärt automatvapen".

Polisen vill inte gå in på vilket land den 43-årige mannen är medborgare i, men säger att man jobbar på att underrätta hans anhöriga, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid polisen.

Annons

– Vi tar hjälp av myndigheter i hans hemland.

Många vittnen

En kvinna och ytterligare en pojke i 15-årsåldern har vårdats på sjukhus med allvarliga skador.

Eftersom skjutningen inträffade tidigt på kvällen och mycket folk var i omlopp finns det många vittnen, uppger Helena Boström Thomas till TT.

– Vi har pratat med många personer, vår bild är att vi har goda vittnesuppgifter.

Oklart motiv

Fokus i utredningen är att förstå motivet till händelsen, säger Helena Boström Thomas.

– Då är det både inre och yttre utredningsåtgärder som man arbetar med.

Två män i 20-årsåldern är anhållna, misstänkta för mord och mordförsök.

"Det har hållits förhör med de misstänkta och vi arbetar med en mängd andra utredningstekniska åtgärder", säger senior åklagare Angelica Runesson i ett pressmeddelande.

Senast på onsdag klockan 12 ska åklagaren besluta om männen ska begäras häktade.

Kända av polisen

De anhållna männen är kända av polisen sedan tidigare, men vilken eventuell koppling de har till brottsoffren är för närvarande oklart.

Annons

– Vi är tämligen säkra på att rätt personer är frihetsberövade, sade polismästare Max Åkerwall på en pressträff på söndagen.

Vilka av skjutna personerna som var de faktiska måltavlorna är inte något polisen har gått ut med. Den 60-åriga kvinnan har i en intervju med SR Ekot sagt att hon inte var måltavla.

Våldsamt dygn i Storstockholm

Flera våldsdåd har skakat Storstockholm sedan i fredags, med totalt sju skjutna personer inom loppet av ett dygn.

Vid 18-tiden på lördagen öppnade gärningsmän eld utanför tunnelbanan i Farsta centrum. Fyra personer träffades av skotten, varav en 15-årig pojke som avled på platsen. En man i 45-årsåldern skadades allvarligt och avled senare. Ytterligare en pojke i 15-årsåldern och en kvinna i 65-årsåldern skadades men ej livshotande.

Vid 22-tiden på fredagen larmades polisen både till Jordbro och till Solna till följd av skottlossningar. I Jordbro sköts en man i övre 20-årsåldern och i Solna sköts två män i 20-årsåldern. Ingen av personerna uppges ha fått livshotande skador.

En man anhölls misstänkt för mordförsök, men frigavs senare och är inte längre misstänkt.

I lördags kväll inträffade även en detonation i ett trapphus i ett flerfamiljshus i centrala Sundbyberg, norr om Stockholm.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons