Annons
Nyheter

Tjetjenien pekas ut för mordförsök i Gävle

Mordförsöket på den tjetjenske regimkritikern i Gävle beskrivs som ett rent beställningsdåd. En "blodshämnd" från delrepublikens talman tros vara den utlösande faktorn.
Brott • Publicerad 2 november 2020
Tumsu Abdurachmanov anländer till säkerhetssalen i Attunda tingsrätt på måndagen.
Tumsu Abdurachmanov anländer till säkerhetssalen i Attunda tingsrätt på måndagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Stockholm 20180503Per Lindqvist är chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål. Arkivbild.
Stockholm 20180503Per Lindqvist är chefsåklagare vid enheten för säkerhetsmål. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Den 26 februari i år vaknade bloggaren Tumsu Abdurachmanov i sin bostad i Gävle av ett kraftigt slag i huvudet. En man som satt gränsle över honom i sängen angrep honom med en hammare.

Han fick skador i huvudet men lyckades att hålla sig vid medvetande och övermanna sin angripare. I en blodig video som Abdurachmanov publicerade i sina kanaler fick han sedan mannen att erkänna att han kommit från Moskva.

Annons

På bilder som visades i rätten under måndagen syntes kraftiga blodstänk i sovrummet där attacken ägde rum, och den misstänkte angriparen sågs ligga på golvet bredvid sängen med händerna tejpade bakom ryggen. Mycket av blodet kom från honom.

– Det är aktörer med kopplingar till den tjetjenska ledningen som inte bara har haft motiv, resurser och förmågan att utföra den här operationen, utan också haft ett syfte att en gång för alla slå ut Tumsu Abdurachmanov, sade åklagare Per Lindqvist i sin sakframställning i tingsrätten på måndagen.

Välkänd regimkritiker

Tumsu Abdurachmanov är enligt sitt målsägarbiträde Jens Sjölund en av de största tjetjenska regimkritikerna som finns i dag.

– Det finns så vitt vi känner till en belöning på hans huvud, även efter dådet, sade Sjölund i rätten.

Mannen som åtalas för att ha genomfört attacken är en rysk medborgare i 30-årsåldern, och ska enligt åklagaren ha lejts av personer med koppling till styret i Tjetjenien för att mörda regimkritikern.

Mannen var först tyst i förhör men bestämde sig sedan för att börja prata.

– Nu vill han helst att hela världen ska veta, i hopp om att det kanske ska rädda hans liv, sade hans advokat Gustaf Andersson i tingsrätten.

Vågade inte säga nej

Mannen har sökt asyl i Sverige enligt Dublinförordningen. Han förnekar mordförsök, men erkänner grov misshandel, enligt advokaten.

Andersson säger att hans klient vid upprepade gånger sade till sina uppdragsgivare, främst en namngiven man som är häktad i sin utevaro, att han inte tänkte genomföra attacken. Men i slutändan vågade han inte säga nej.

– Det fanns inte utrymme att vägra de instruktioner som gavs honom, sade han, med hänvisning till det välkända våldskapitalet från den tjetjenska regimen.

Annons

Han hade dock aldrig för avsikt att mörda bloggaren, enligt försvaret.

– Han har bestämt sig för att "bara" skada honom och fly från platsen och sedan säga att han misslyckats med sitt uppdrag. Det är det som har hänt, sade Andersson.

Förutom mannen åtalas en kvinna i 30-årsåldern, även hon rysk medborgare, för inblandning i attacken. Hon står åtalad för medhjälp till mordförsök, och enligt åklagaren hade hon inlett en relation med Abdurachmanov i syfte att kunna hjälpa till vid attacken.

Hon misstänks för att ha delat bilder på hans bostad till andra, och för att ha släppt in angriparen i lägenheten när attacken genomfördes.

Kvinnan förnekar brott.

Hämndvideo

Enligt åklagaren har mordförsöket sin grund i kritik som bloggaren riktat mot Achmat Kadyrov, före detta president i delrepubliken Tjetjenien och pappa till den nuvarande presidenten, Ramzan Kadyrov.

Kritiken fick talmannen i Tjetjeniens parlament att uttala en "blodshämnd" mot Abdurachmanov i mars 2019. Den 20 minuter långa filmen som publicerades på talmannens sociala medier-konton spelades upp i sin helhet under måndagen i tingsrätten.

Tumsu Abdurachmanov säger till TT att blodshämnden är anledning till varför mordförsöket på honom ägde rum.

– Detta skedde eftersom jag som bloggare kritiserar den ryska regimen i Tjetjenien, säger han.

TT: Är du fortfarande orolig för din säkerhet?

Annons

– Ja, det är jag.

Fakta: Flera dåd mot regimkritiker

Attacken mot Tumso Abdurachmanov i februari hade föregåtts av minst tolv attacker mot tjetjenska regimkritiker i exil i Europa, flera med dödlig utgång.

Människorättsorganisationer har pekat ut Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov som ansvarig för dåden.

Den 30 januari i år dödades regimkritikern Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike. Och i augusti i fjol sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons