Annons
Nyheter

Ny storstadskrog tvingas stänga omedelbart

Ytterligare en krog i Stockholm tvingas stänga efter larm om trängsel.
Coronaviruset • Publicerad 3 maj 2020
Fler krogar har inspekterats över landet. Arkivbild.
Fler krogar har inspekterats över landet. Arkivbild.Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT

Beslutet kom på söndagseftermiddagen från regionens smittskyddsläkare. Ännu en krog i huvudstaden får stänga efter kommunens kontroll.

– Jag önskar att det vore annorlunda. Det är inget självändamål att stänga verksamheter, men är man tvungen får vi göra det, säger Per Follin, smittskyddsläkare vid Region Stockholm.

Annons

Hittills har nu nio beslut om stängning fattats i Region Stockholm.

– Kontrollerna har pågått så länge nu och kunskapen om reglerna har också funnits ganska länge. Därför tycker jag att det är beklämmande, säger Peter Brådenmark, enhetschef på miljöförvaltningen i Stockholm.

TT: Känner man inte till reglerna eller bryr man sig bara inte?

– Det är nog ytterst få som inte känner till det här med tanke på uppmärksamheten i medierna. Jag vill inte uttrycka det som att man inte bryr sig, men när vi går tillbaka till dem som har fått anmärkningar och de fortfarande har avvikelser vid andra besöket, då har de ju inte tagit till sig våra synpunkter, säger Peter Brådenmark.

"Springer runt med sin öl"

Enhetschefen påpekar dock att all skuld inte ska läggas på krogarna.

– Många krögare försöker, men ju senare på kvällen det blir, desto mer berusade blir besökarna. Det blir ett problem och tidigare har vi noterat folk som inte sitter ner utan springer runt med sin öl i handen, säger Brådenmark.

Under lördagens kontroller hittades brister hos fyra av nitton Stockholmskrogar.

– Man respekterar faktiskt inte Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer, säger Peter Brådenmark.

TT: Varför inte, tror du?

– Säg det. Jag har inget svar. Man är kanske inte rädd och tänker att man inte kommer att drabbas som individ.

Annons

TT: Men en stängning är ett hårt slag mot verksamheten. Borde det inte skrämma krögarna?

– Jovisst. Det är en jättestor konsekvens för verksamheten, säger Peter Brådenmark.

Brister runt om i landet

Region Stockholms smittskyddsenhet fick under lördagen in ytterligare två anmälningar, en från Sigtuna och ännu en från Stockholm. Smittskyddsläkaren har dock efterfrågat mer information om krogarna innan beslut om stängning kan fattas.

– Vi vill ha ett tydligt underlag som pekar på brister och att man har haft en chans att åtgärda dem, säger Per Follin.

I centrala Göteborg stängdes en krog efter kontroll på valborgsmässoafton, och under helgen har regionens smittskyddsenhet inte fått in några nya ärenden, enligt ett mejl till TT.

I Malmö skickades ett ärende vidare till regionens smittskyddsenhet efter kontroll på fredagen, men dagen efter var bristerna fixade.

– De vidtog snabba åtgärder och möblerade om lokalen, säger Arvid Nordland, enhetschef på miljöförvaltningen i Malmö.

Under lördagens kontroller hittade kommunen fem ställen som hade problem med trängsel. Krogarna hade inte tidigare fått besök av kommunen.

– Vi kommer att göra nya kontroller på kvällar och helger för att se att åtgärderna fungerar i praktiken. Om det inte är åtgärdat på det andra besöket lämnar vi ärendet direkt till smittskyddsenheten, säger Arvid Nordland.

Rättad: I en tidigare version framgick inte att bilden saknade koppling till textinnehållet.

Fakta: Folkhälsomyndighetens regler

I slutet av mars presenterade Folkhälsomyndigheten nya, tillfälliga regler för restauranger, barer och kaféer i hela landet. Målet är att minska spridningen av coronaviruset.

Trängsel ska inte förekomma.

Besökarna ska äta och dricka sittande vid bord och personalen ska bära ut beställningarna. Om det är möjligt att låta gästerna beställa och hämta sin mat och dryck själva så är det tillåtet, så länge det inte leder till trängsel eller köer.

Avstånd ska hållas mellan bord och mellan människor i kö.

Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons