Annons
Nyheter

Två misstänkta för vaccinläcka om barn

Vård • Publicerad 3 augusti 2022
Två misstänks i samband med att uppgifter om vaccinerade barn läckt. Arkivbild.
Två misstänks i samband med att uppgifter om vaccinerade barn läckt. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

Två personer misstänks för inblandning i en händelse där uppgifter om covidvaccinerade barn publicerats på en vaccinskeptisk sajt, rapporterar DN.

– Vi har haft två personer inne på förhör, bekräftar Patrik Cordner, chef för Nationellt it-brottscentrum, för tidningen.

Annons

Det var i juli som uppgifter om ungefär 800 barn mellan noll och elva år som vaccinerats mot covid-19 läckte till sajten.

Folkhälsomyndigheten (FHM) bedömer att uppgifterna är hämtade från det nationella vaccinregistret och händelsen utreds nu som ett misstänkt dataintrång av Nationellt it-brottscentrum vid polisens Nationella operativa avdelningen (NOA).

Personerna bakom vaccinläckan uppges vara kritiska till att småbarn fått covidvaccin trots att FHM rekommenderar allmän vaccination från och med tolv år – med undantag för yngre barn med extra känslighet för luftvägsinfektioner.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons