Annons
Nyheter

Två storkommuner mest populärt

Den kanske vanligaste modellen hos läsarna är att göra två storkommuner i Kronobergs län, en i öster och en i väster.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2006
Eivor och Per-Gunnar Nilsson vill ha två kommuner i länet. Alvestaborna i mitten ska själva få avgöra vilken kommun de ska tillhöra. Klicka på bilden för att se den större.
Eivor och Per-Gunnar Nilsson vill ha två kommuner i länet. Alvestaborna i mitten ska själva få avgöra vilken kommun de ska tillhöra. Klicka på bilden för att se den större.Foto: 

Den östra kommunen skulle bestå av Alvesta, Växjö, Tingsryd, Lessebo och Uppvidinge, med cirka 126 000 invånare tillsammans.

Den västra består av trion Älmhult, Markaryd och Ljungby med totalt 52 000 personer.

Annons

Denna indelning föreslås av bland andra Kerstin Lindquist i Linneryd, Valter Jeppsson i Växjö, signaturen Thomas och Urban Spjuth i Torne, som också vill göra de båda storkommunerna ansvariga för sjukvården.

Lägg ner landstinget

Fast Urban kan gärna tänka sig att gå längre. Han skriver:

- Lägg ner landstinget. Se över Gustav Vasas indelning med länsstyrelser. Det borde ha skett för länge sedan. Riket kan kontrolleras med högst tre eller fyra regionala statliga styrelser, en nationalekonomisk och byråkratisk besparing. I vilket fall bör det räcka med ett statligt tillsynsorgan i Småland.

Och så en enda kommun i stället för åtta, gärna med kommundelsnämnder för att tillgodose närdemokratin.

Urban Spjuth vill gärna veta vad det kostar för den kommunala administrationen i åtta kommuner och kunna jämföra det med en enda storkommun.

Även Lars Johansson vill se en enda kommun i Kronoberg, och den ska ha sitt säte i järnvägsknuten och heta Alvesta, som är mer internationellt gångbart än Växjö.

Själva få välja

Eivor och Per-Gunnar Nilsson i Lillahult vid Åseda vill också ha två kommuner, men Alvestaborna i mitten ska få själva välja om de ska tillhöra den västra eller den östra kommunen.

Och så resonerar makarna vidare:

Annons

- Gör ett län och ett landsting av Småland så sparar vi in två residens och två landshövdingar. Men behåll de stora lasaretten i bland annat Jönköping, Växjö, Ljungby och Kalmar.

Britta Ledström i Alvesta håller med ett mindre format. Hennes karta slår samman åtta kommuner till fyra: Ljungby och Markaryd till Markaby kommun, Alvesta och Älmhult till Älmesta, Växjö och Tingsryd till Växryd och Uppvidinge plus Lessebo till Lessinge.

Lammhults kommun

En Hovmantorpsbo, som talar väl om sin orts fördelar, menar att flertalet invånare där vill tillhöra Växjö för att Lessebo kommun inte förmår utveckla orten. Och en person i Skruv föreslår en totaluppdelning av Lessebo kommun: Kosta flyttas till Uppvidinge, Skruv till Emmaboda och Lessebo med Hovmantorp till Växjö.

En som också vill dela sin kommun är Ingemar Karlsson i Växjö. Han har rötter i Berg och menar att den norra delen av Växjö kommun ska lämnas tillbaka till gamla Lammhults kommun då man där fått sämre service alltsedan förra kommunsammanslagningen.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons