Annons
Nyheter

Tvärvändning om maxgränser i kosttillskott

Livsmedelsverket drar tillbaka sitt förslag om att införa maxvärden för D-vitamin och jod i kosttillskott i Sverige. I stället åläggs konsumenterna eget ansvar. Detta efter synpunkter från EU-kommissionen.
Hälsa • Publicerad 10 maj 2023
Livsmedelsverket tvärvänder om ett förslag om maxgränser för D-vitamin och jod i kosttillskott. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

Vissa grupper – bland andra äldre, småbarn och personer som inte kan tillgodogöra sig D-vitamin från solen – har större behov av exempelvis D-vitamin än andra och därför rekommenderar Livsmedelsverket extra tillskott.

D-vitamin och jod ingår ofta i kosttillskott och finns i höga halter i många produkter på marknaden.

Annons

Men Livsmedelsverket har också pekat på att stora intag under lång tid av just D-vitamin och jod kan vara hälsofarligt och föreslog i april i fjol maxgränser för den rekommenderade dagliga dosen.

Då bedömdes behandlingen av förslaget i Bryssel ta ungefär tre månader.

Nu, ett drygt år senare, backar myndigheten.

"Efter synpunkter från EU-kommissionen gör Livsmedelsverket nu en ny bedömning och drar tillbaka förslaget", skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Enligt verkets nya bedömning ger inte maxvärden ett så högt konsumentskydd att det motiverar nationell lagstiftning. Maxvärden skulle också "ge en oproportionerligt stor påverkan på handeln med andra länder".

I stället hänvisar verket till information på sin hemsida om risker och nytta.

"Det innebär att konsumenterna själva får ta reda på hur mycket vitaminer och mineraler de behöver få i sig eller som kan vara skadligt", säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Fakta: D-vitamin och jod

D-vitamin behövs för att reglera kalkbalansen i tänder och skelett.

Fisk, ägg och D-vitaminberikade livsmedel är viktiga källor till D-vitamin, som även bildas vid exponering för sol.

Jod spelar en central roll i kroppens ämnesomsättning.

Viktigaste källan till jod är joderat salt men det finns också i mjölk, ägg, fisk och skaldjur.

Algprodukter kan innehålla skadligt höga halter jod, vilket främst kan vara ett problem när man är gravid eller ammar.

För stora mängder D-vitamin under lång tid kan ge för mycket kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och i värsta fall njursvikt.

För mycket jod kan påverka sköldkörteln och ge rubbningar i hormonbalansen. Om en gravid får i sig för mycket jod kan det påverka fostrets mentala och fysiska utveckling.

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons