Annons
Nyheter

Tveksamheter inför vindkraftverk i Ljungby

Vindkraft i Ljungby. Visst men bara på vissa villkor. Politikerna är rädda för störningar.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2006

I länsstyrelses planeringsunderlag för stora vindkraftanläggningar redovisas översiktligt vilka platser i länet som lämpar sig för stora vindkraftsanläggningar.

En av de bästa är det höga landet i Ljungby kommun där vindarna får fart.

Annons

I Ljungbys översiktsplan anges att det måste finnas "tysta områden" och "lågtsrålningszoner" i kommunen.

- Etablering av storskalig vindkraft inom opåverkade områden försvårar möjligheten till detta, sägs i Ljungby kommuns miljö- och byggnämnds yttrande till länsstyrelsen.

Här påpekas också att i vindkraftsdiskussionerna måste det även tas hänsyn till en planerad höspänningsledning samt en eventuell ny järnväg (Europabanan). Även stora områden med våtmark kan göra det svårt att bygga vindkraftverk, menar miljö- och byggnämnden,

- Så krasst är det. Vi är inte emot vindkraftverk som det kanske kan verka, men vi måste föra fram vad som är viktigt ur kommunens synpunkt, säger Bengt Karlsson, chef för miljö och byggförvaltningen.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons