Annons
Nyheter

Tvillingfoster från museum har begravts

Två sammanväxta foster från 1800-talet som funnits på Göteborgs naturhistoriska museum har nu kremerats och begravts.
Museum • Publicerad 5 november 2020
Två foster från 1800-talet som varit utställda på Göteborgs naturhistoriska museum har nu kremerats och gravsatts i en minneslund. Arkivbild.
Två foster från 1800-talet som varit utställda på Göteborgs naturhistoriska museum har nu kremerats och gravsatts i en minneslund. Arkivbild.Foto: Maja Suslin / TT

– Det var gravsättning i minneslund utan ceremonier, säger Cissi Hammer, förvaltningschef på Göteborgs begravningssamfällighet, till Göteborgs-Posten.

De siamesiska tvillingarna skänktes till museet 1863. Fostren ingick i basutställningen fram till 2011, bevarade i formalin i en glasburk.

Annons

För några år sedan gjordes dock en översyn av mänskliga kvarlevor i museets samlingar. Västra Götalandsregionens enhet för kulturförvaltning beslöt att fostren skulle kremeras och gravsättas.

Beslutet fick dock kritik, bland annat av ansvarig personal på museet. Kritikerna har framfört att man inte bör radera ut eller förtränga vår historia, hur obehaglig den än är.

Begravningssamfälligheten väntade med att genomföra kremeringen tills alla rättsliga frågetecken runt fostren ansågs utredda. Dit har man nått nu, enligt ett mejl från samfälligheten till SVT Kulturnyheterna.

Innan fostren skänktes till museet fanns de på mottagningen hos Göteborgs stadsläkare.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons