Annons
Nyheter

Tvist om påstådda vapenleveranser till Ryssland

USA:s ambassadör i Sydafrika anklagar landet för att i hemlighet ha tillhandahållit Ryssland vapen.
Landets regering tillbakavisar påståendena och säger att uttalandet undergräver samarbetsandan mellan Sydafrika och USA.
Sydafrika • Publicerad 12 maj 2023
Sydafrika president Cyril Ramaphosa. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/AP/TT

Den amerikanske ambassadören Reuben Brigety sade vid en presskonferens på torsdagen att USA misstänker att vapen och ammunition i december lastades på ett ryskt fraktfartyg som lade till vid en flottbas i Kapstaden. Detta trots att Sydafrika inte har velat ta ställning gällande Rysslands krig i Ukraina.

"Även om det inte har presenterats några bevis som stöder dessa anklagelser så har regeringen åtagit sig att inleda en oberoende utredning", säger president Cyril Ramaphosas talesperson Vincent Magwenya i ett uttalande.

Annons

USA:s utrikesdepartement mildrade då tonen något efter ambassadör Brigetys inledande uttalande och sade att man välkomnar en sådan utredning.

Sydafrika säger att man vill förbli neutral till kriget i Ukraina och har förespråkat dialog för att avsluta kriget. Men kritiker menar att så inte är fallet. Tidigare i år hölls exempelvis en gemensam militärövning med Ryssland och Kina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons