Annons
Nyheter

Kraftiga kursfall på Wall Street

Börsveckan på Wall Street inleds med kraftiga kursfall inför räntebeskedet från USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) på onsdag.
Ekonomi • Publicerad 13 juni 2022
New York-börsen backar i öppningen. Arkivbild.Foto: Courtney Crow/AP/TT

Det breda S&P 500-index faller med 2,4 procent, medan Nasdaqs kompositindex går ned med 2,8 procent. Dow Jones industriindex tappar samtidigt 1,9 procent.

Därmed befinner sig Wall Street i en så kallad "bear market", där kurserna har fallit med minst 20 procent sedan senaste toppen. Detta är ovanligt stora nedgångar och vittnar om en utbredd pessimism bland investerare om framtiden.

Annons

Inflationsoron i USA har spätts på av en oväntat hög inflationssiffra för maj i fredags och nya rekordpriser för bensin i USA i helgen.

På räntemarknaden har räntorna på tvååriga statspapper lyft kraftigt – till den högsta nivån sedan 2017. Tvåårsräntan i USA är därmed i nivå med tioåriga räntor, vilket ses som en varningssignal om en förestående recession.

Nedgångarna i måndagens handel följer på kursfall på 5,1 procent för S&P 500-index och 5,6 procent för Nasdaqs kompositindex i förra veckan.

Fed väntas höja räntan med minst 0,50 procentenheter på onsdag, vilket i så fall blir den andra så kallade dubbelhöjningen i rad. Även på nästa möte, i juli, väntas en dubbelhöjning och många på marknaden räknar även med en dubbelhöjning till i september.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons